PHETCHABURI:- De rechter zal dinsdag de laatste argumenten horen in een antidiscriminatiezaak die is aangespannen door Nederlandse Erwin Buse, die een einde wil maken aan dubbele prijzen voor expats in openbare ziekenhuizen in Thailand.
De administratieve rechtbank in de provincie Phetchaburi zal zijn laatste hoorzitting houden in de twee jaar oude zaak die is aangespannen door Erwin Buse, die zichzelf vertegenwoordigt tegen advocaten van het ministerie van Volksgezondheid om de hogere vergoedingen voor niet-Thais aan te vechten als ongrondwettelijk.
In zijn rechtszaak beweerde de 52-jarige Erwin dat de nieuwe tariefstructuur niet alleen de grondwettelijke bescherming tegen discriminatie schond, maar ook de voorschriften die bepalen dat de kosten van openbare ziekenhuizen worden bepaald door eenvoudige berekeningen van de werkelijke kosten.
Erwin die om commentaar werd gevraagd, zei gistermiddag dat hij geen commentaar kon geven op de gerechtelijke procedures totdat ze waren afgerond, maar merkte op dat hij hoopte dat een veel grotere gemeenschap ten goede zou komen aan een positieve uitspraak.
“Maar ik vertel de rechtbank wel dat ik alle buitenlanders vertegenwoordig die in Thailand wonen”, zei hij. “Het gaat niet alleen om mij”.
Hij vraagt het ministerie van Volksgezondheid en zijn hoofd, die nu minister Anutin Charnvirakul ermee in te stemmen als de rechtbank de tariefstructuur nietig verklaard en het ministerie te gelasten terug te keren de tariefstructuur die sinds 2004 van kracht was. Een uitspraak zal waarschijnlijk binnen enkele dagen na de hoorzitting van dinsdag komen.
Erwin kreeg enkele jaren geleden voor het eerst te maken met het “opschroeven” van ziekenhuisrekeningen toen hij kankerbehandelingen in het ziekenhuis van Hua Hin onderging. Hij beschreef dat er elke keer honderden baht in rekening werd gebracht als “extra kosten”.
Volgens nieuwe regels die in september 2019 werden ingevoerd, kregen openbare ziekenhuizen de opdracht om patiënten vier niveaus in rekening te brengen op basis van hun wettelijke status: Thaise staatsburgers, burgers van buurlanden en werkende buitenlanders met niet-immigrantenvisa. De vierde groep bestaat uit toeristen, gepensioneerden en buitenlanders die getrouwd zijn met Thaise staatsburgers.
Terwijl buitenlanders uit andere ASEAN-landen dezelfde tarieven betalen als burgers, stijgen de tarieven aanzienlijk voor de vierde groep – waaronder de meeste expats – terwijl gepensioneerden en toeristen veel meer betalen, vaak het dubbele.
Volgens een destijds gepubliceerde vergoedingsstructuur van het ministerie kostten bijvoorbeeld Thaise en ASEAN-inwoners 130 baht en expats 190 Baht. Gepensioneerden en toeristen betalen het dubbele 260 baht.
Aan de bovenkant springt een MRI onderzoek die Thaise burgers en hun buren 18.700 baht kost, op tot 23.375 Baht voor werkende expats en tot 28.050 Baht voor gepensioneerden/toeristen.
In 2018 zou Erwin de overwinning hebben behaald in zijn langdurige strijd om compensatie te krijgen voor zijn (te) hoge Hua Hin-ziekenhuiskosten. Ondanks verschillende veel gepubliceerde claims dat hij zou worden terugbetaald, is tot nu toe nooit het geval geweest.
Erwin woont met zijn vrouw in een landelijke hoek van de provincie Prachuap Khiri Khan, waar hij geiten hoedt.
Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron
Illustraties: Photosstock
Content: Olleke Bolleke in Zuidwest Thailand
Bron: The Thaiger
Hup Erwin Hup !
Petje af !
Stel je voor dat een Thai Extra moet betalen voor een behandeling in een Nederlands ziekenhuis.
Of stel je voor dat een Thai 10 maal zoveel moet betalen om een park te bezoeken in Nederland.