Rijke pensionado’s & digital nomads met dikke duiten opgelet: zin in Thais avontuurtje van 10 jaar?

THAILAND:- Waar in 2019 nog 40 miljoen mensen een Thais stempeltje in hun paspoort kregen, heeft het toerisme in Thailand daarna een flinke coronaklap gekregen. Het land mist miljarden aan inkomsten. Dus nu heeft het wat bedacht voor ‘rijke global citizens’ die wel zin hebben in een avontuur. Dat kon nog best eens een padthaitje leuk worden.

Thailand is naast een land van compromissen, zoals koning Vajiralongkorn een paar jaar geleden gezegd heeft, maar ook een land met een missie: cashen na corona. En dus heeft land een plannetje bedacht: een miljoen nieuwe inwoners lokken. Maakt in principe niet uit waar ze vandaan komen, zolang ze maar geld hebben.

Thailand wil namelijk langetermijnvisa aan gaan bieden aan buitenlanders die flink kunnen investeren in onroerend goed of staatsobligaties.

The Financial Times schrijft dat deze speciale ‘deal’ deze week is onthuld door het kabinet van premier Prayuth Chan-o-cha. De doelgroep waarop gemikt wordt: ‘welvarende wereldburgers’, zoals pensionado’s met een dikke bankrekening en digitale nomaden die op afstand werken én inmiddels al genoeg knaken hebben verdiend.

U krijgt een visum van tien jaar, samen met uw plus 1 (of meerdere gezinsleden), maar voor niets gaat alleen de Thaise zon op – al gaat die wel heel vaak op.  De digitale nomaden onder ons betalen minstens 4 miljoen euro in obligaties of investeren in onroerend goed. U moet daarnaast aantonen dat u een minimuminkomen van € 68.000 per jaar binnenharkt. De 65-plussers onder ons genieten ook in Thailand zo hun voordeeltjes. Nee, niet met korting in de tuktuk, maar u hoeft slechts € 215.000 te investeren, en op een of andere manier nog minimaal € 35.000 per jaar aan inkomsten zien te innen.

Bangkok heeft er duidelijk zin in en wil vanaf volgend jaar los met dit visumexperiment, in eerste instantie voor een proefperiode van vijf jaar. Geen zorgen: u mag gewoon tien jaar blijven, wanneer u in 2022 instapt.

De regering mikt op een toename van de investeringen met 800 miljard Bt (20 miljard dollar) in het land, evenals 69 miljoen Bt aan extra belastinginkomsten.

Op social media wordt gematigd enthousiast gereageerd. ‘WTF moet je tien jaar in Thailand doen?’, vraagt iemand zich af. ‘Dan ken je Thailand nog niet…’, verzucht een ander. Weer een ander stelt de vraag der vragen anno 2021: ‘Crypto friendly???’

Ook wordt tien jaar gezien als zeer de moeite waard, een echte ‘gamechanger’. ‘Dat is de heilige graal van de echte digitale nomade: een meerjarig visum krijgen”, licht Jeff Opdyke, redacteur van Global Intelligence Letter, toe.

In Thailand zelf zijn ‘we’ in elk geval welkom. ‘We verwachten dat rijke wereldburgers, gepensioneerden en hoogopgeleide professionals deze kans verwelkomen’, zegt Juckchai Boonyawat, CEO van het adviesbureau Mercer in Thailand. ‘We moeten alleen wel goed in de gaten houden hoe de regering dealt met wetgeving over land- en eigendomsbezit en toepasselijke belastingen, omdat dit natuurlijk belangrijke overwegingen zijn voor buitenlanders die met een langetermijninvestering in Thailand willen blijven.’

Een woordvoerster van de regering is wat terughoudend en vertelde dat de regeling pas zou worden ingevoerd nadat ‘verdere wijzigingen met betrekking tot wet- en regelgeving’ waren aangebracht. Schud uw kaarten voorlopig maar niet! of beter gezegd houd uw koeien nog even op stal.

Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: quotenet.nl

4 gedachten aan “Rijke pensionado’s & digital nomads met dikke duiten opgelet: zin in Thais avontuurtje van 10 jaar?”

   1. Ja dat mag.
    Je mag ook gewoon een mooie boomhut in de jungle kopen en op je naam.
    Maar die junglegrond die mag niet op je naam, en er mag niet meer dan 50% van de boomhutten op buitenlandse naam.
    En uiteraard moet je betalen want alleen de zon is gratis in Thailand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!