De overheid van Thailand gaat stijgende groenteprijzen in toom houden

BANGKOK:- De prijzen van sommige groenten zijn sterk gestegen, maar er worden stappen ondernomen om de onderliggende oorzaken op te lossen en de prijzen zouden snel weer normaal moeten worden, zo verklaarde regeringswoordvoerder, khun Thanakorn Wangboonkongchana gistermiddag.

Hij schreef de prijsstijging toe aan kortetermijnfactoren, voornamelijk overstromingen die landbouwgrond beschadigen en hogere brandstofprijzen en transportkosten.

De woordvoerder zegt dat niet alle groentenprijzen zijn gestegen.  Het trof vooral phakchi (koriander), khana (boerenkool), phak bung chin (Chinese ochtendglorie) en ma khua Chao Phraya (Chao Phraya-aubergine).  

De prijzen van veel andere groenten, zoals Chinese kool en lente-uitjes, bleven onveranderd.

In veel gebieden was het water al gezakt, zei Thanakorn, verschillende overheidsinstanties zouden maatregelen hebben genomen om telers in staat te stellen de teelt te hervatten.

Het ministerie van Energie heeft de dieselprijzen tot eind november bevroren om de transportkosten laag te houden, zodat de groenten uit de centrale markten tegen redelijke prijzen aan inwoners van Bangkok en de omliggende provincies kunnen worden verkocht.

Het ministerie van Handel onderzocht ook de onderliggende oorzaken om het probleem systematisch op te lossen en de gevolgen voor boeren, consumenten en voedingswinkels te verminderen.

De groenteprijzen zouden snel weer normaal moeten worden, in lijn met de marktmechanismen, aldus de woordvoerder.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!