De nieuwste truc van oplichters in Thailand : valse rechterlijke bevelen die betaling vereisen

BANGKOK:- Het Hof van Justitie, het COJ heeft gisteren gewaarschuwd dat oplichters per brief valse rechterlijke bevelen sturen waarin staat vermeld dat er geld moet worden overgemaakt.

De COJ Facebook-pagina plaatste onlangs een voorbeeld van een nep gerechtelijk bevel verzonden door oplichters.  De nepbestelling ziet er zeer authentiek uit.  Het is bedrukt met het zegel van de rechtbank, de naam van de ontvanger en instructies om geld over te maken naar de opgegeven bankrekening.  Het waarschuwt ook dat het niet overmaken van het geld zal resulteren in de arrestatie of inbeslagname van de tegoeden van de ontvanger.

Het COJ verduidelijkte echter dat het NOOIT gerechtelijke bevelen stuurt waarin betaling wordt geëist.

 “Als er een gerechtelijk bevel naar u wordt gestuurd met instructies om geld over te maken naar een bankrekening, om welke reden dan ook, geloof het dan niet”, zo luidt de verklaring van het COJ.

Het waarschuwde dat oplichters mensen ook op andere manieren proberen te misleiden, van telefoontjes tot aan tekstberichten toe

De rechtbank adviseerde mensen ook om voorzichtig te zijn met Facebook-berichten van vrienden, en wees erop dat hun accounts mogelijk zijn gehackt om hun persoonlijke of financiële gegevens te stelen.  Daarom was het het beste om het eerst te controleren door te bellen.

Het COJ bood zes richtlijnen voor veilig gebruik van sociale media:
A) Accepteer geen vriendschapsverzoeken van vreemden.
B) Accepteer geen vriendschapsverzoeken van accounts die geen echte profielfoto of echte naam gebruiken.
C) Verifieer accounts door te controleren of ze regelmatig berichten plaatsen of delen.

D) Houd er rekening mee dat zelfs authentiek ogende accounts nep kunnen zijn.
E)Controleer het profiel om er zeker van te zijn dat het persoonlijke informatie bevat in plaats van iets dat verband houdt met een piramidespel.

F) Gebruik uw privacy-instelling om ervoor te zorgen dat u géén persoonlijke informatie onthult, zoals bezittingen, adres of hoeveel mensen er in uw huis wonen.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Thai PBS World

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!