De nieuw ontworpen grondwet van Thailand komt volgende maand op tafel

BANGKOK:- Het wetsontwerp voor de nieuwe grondwet moet volgende maand in tweede lezing in het parlement worden besproken voordat het in september in stemming wordt gebracht.  

Volgens Paiboon Nititawan, de voorzitter van de commissie die het wetsvoorstel beoordeelt, zal het panel op 27 en 30 juli bijeenkomen om verschillen en wijzigingen te bespreken.  De commissie zal waarschijnlijk haar beoordeling op 7 augustus afronden.  Het parlement buigt zich dan eind volgende maand in tweede lezing over het wetsontwerp.  

Paiboon Nititawan, de voorzitter van de commissie die het wetsvoorstel beoordeelt

Vijftien dagen later zal er gestemd worden in de derde en laatste lezing.  Voordat het wetsvoorstel van Zijne Majesteit aan de koning wordt voorgelegd, kunnen parlementsleden het Grondwettelijk Hof vragen om uitspraak te doen over juridische kwesties die verband houden met de wijzigingen, met name de voorgestelde wijziging van een stemsysteem met één ronde naar een stemsysteem met twee rondes.  

Mr. Paiboon heeft er vertrouwen in dat de veranderingen in het kiesstelsel door het parlement zullen gaan, aangezien er overweldigende steun is van de regerende Palang Pracharath-partij (PPRP), de belangrijkste oppositiepartij Pheu Thai en de Democratische coalitiepartij.  210 senatoren hebben de hervorming van de kieswet al grotendeels goedgekeurd.  

Voor het aannemen van de wet is de steun nodig van ten minste een derde van de Senaat, d.w.z. 83 Senatoren.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olivier B.  Bommel voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olivier B. Bommel, een heer van stand
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!