De nationale televisie van Laos weerlegt dat de Naga-vuurballen uit de Mekong rivier nep zijn

VIENTIANE:- De Laotiaanse nationale televisie nam het op zich om de bewering van een Thaise Facebooker te weerleggen dat de “Bung Fai Phaya Nak” (Naga-vuurballen) in feite vuurpijlen zijn diedoor Laotiaanse dorpelingen aan de andere kant van de Mekong-rivier worden afgeschoten.

De Facebook-pagina “PhisucnBangfiPhyanakh” (Proof of Naga Fireballs) beweerde dat 10 Laotiaanse dorpen vuurpijlen afvuren om Thaise bevolking te misleiden en riep de Laos-ambassade op om de zaak tot op de bodem (van de Mekong rivier) te onderzoeken.

Ondertussen bezochten verslaggevers, als onderdeel van een speciaal televisie verslag dat werd uitgezonden door Laotiaanse nationale televisie, vier Laotiaanse dorpen langs de oever van de Mekong.

Daar werden de dorpshoofden, soldaten, politieagenten en dorpelingen gevraagd of ze vuurpijlen hadden geschoten.  De dorpelingen verwierpen de claim en zeiden dat de regering van Laos het gebruik van vuurwerk tijdens het festival dat het einde van de boeddhistische vastentijd markeert, heeft verboden.

Ondertussen zeiden soldaten en politieagenten dat ze de hele nacht langs de kust van de Mekong rivier patrouilleren en bevestigden dat er géén vuurpijlen waren afgeschoten.

Elk jaar kunnen in de nacht van Wan Ok Phansa of het einde van de boeddhistische vastentijd eind oktober gloeiende rode “vuurballen” vanuit de Mekhong-rivier de lucht in schieten. Het aantal waargenomen vuurballen kan variëren van honderden tot duizenden.

Ondertussen vertelde een Laotiaanse dorpsbewoner dat de rivier dit jaar zo kalm was dat ze meer Naga-vuurballen kon zien dan normaal, eraan toevoegend dat mensen die langs de rivieroever wonen het fenomeen elk jaar zien.

De 68-jarige zei dat ze sinds haar achtste elk jaar de Naga-vuurballen uit de rivier ziet opstijgen in de nacht van Wan Ok Phansa.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: The Nation 
Content: Olleke Bolleke in Noordoost Thailand 
Bron: The Nation 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!