De mysterieuze hacker van Thailand blijkt een korporaal in het Thaise leger te zijn

BANGKOK:- De minister van Digitale Economie en Maatschappij, Khun Chaiwut Thanakamanusorn en het hoofd van het Onderzoeksbureau voor cybercriminaliteit, het CCIB, luitenant-generaal Worawat Watnakhonbancha hielden gisteren een persconferentie waarin zij bekend maakte dat de vermeende hacker die de persoonlijke informatie van 55 miljoen Thais zou hebben verkregen zou zijn gearresteerd.

Khun Chaiwut zei dat onderzoekers de hacker hadden geïdentificeerd en samenwerkten met zijn superieuren om de verdachte voor ondervraging te brengen.  De minister maakte de naam van de verdachte niet bekend, maar zei dat hij een korporaal tweede klas was.  Hij zei dat getroffenen van de hack een klacht kunnen indienen bij een aantal autoriteiten op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens, afhankelijk van de aangerichte schade.

“In dit geval kunnen we het motief niet vaststellen omdat hij zijn houding heeft veranderd”, zei Chaiwut.  ​“Misschien wil hij het bureau waarin is ingebroken in diskrediet brengen, of misschien heeft hij gewoon lol.  “Maar ik kan u verzekeren dat als ze nog steeds in het land zijn, we de hackers kunnen opsporen”, voegde hij eraan toe.   

Generaal Worawat zei dat er een arrestatiebevel was uitgevaardigd en dat de verdachte werd gezocht op grond van de Computer Crimes Act wegens het verspreiden van informatie die het publiek verontrustte.

 De CCIB-commissaris zei dat het werk van de verdachte en zijn eenheid niets te maken hebben met informatietechnologie en dat zijn motief waarschijnlijk persoonlijk is.  Hij zei dat de politie de procedure moet volgen bij het arresteren van een militair, eraan toevoegend dat als hij in actieve dienst is, zijn supervisor hem moet arresteren.  De verdachte en zijn vrouw waren op dit moment niet bereikbaar, voegde hij eraan toe.

Generaal Worawat zei dat de politie niet precies kan bevestigen hoe de verdachte aan de gegevens is gekomen of dat 55 miljoen mensen daadwerkelijk door de inbraak zijn getroffen in afwachting van een onderzoek naar de gereedschappen van de verdachte.  Generaal-majoor Sirichan Nga-thong, de plv. legerwoordvoerster, zei gisteren dat het leger nauw samenwerkt met de politie om de verdachte te arresteren.  Ze benadrukte dat de verdachte alleen handelde en dat noch het leger, noch zijn eenheid erbij betrokken waren.

De hacker plaatste naar verluidt op BreachForums dat hij de persoonlijke informatie van 55 miljoen Thaise mensen had verkregen, waaronder namen, adressen en telefoonnummers.  Op de inmiddels geblokkeerde website 9near​.org dreigde de hacker de informatie openbaar te maken als de betrokken overheidsinstantie niet binnen een bepaalde tijd contact met hem opnam.  Tegelijkertijd hebben sommige nieuwslezers sms-berichten ontvangen met hun persoonlijke gegevens.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de Thaise media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!