De minister van gezondheid, wilt proberen om marihuana in Thailand gelegaliseerd te krijgen

BANGKOK:- Het Thaise ministerie van Volksgezondheid heeft gisteren voorgesteld om cannabis volledig van de lijst met verdovende middelen te verwijderen om de weg vrij te maken voor huishoudens om de plant legaal te kweken.

De minister van Volksgezondheid, khun Anutin Charnvirakul zei dat het ministerie opnieuw een cruciale stap zet in de richting van decriminalisering van de plant nadat een subcommissie voor verdovende middelen de lijst met verdovende middelen heeft herzien, die cannabis niet langer als een verdovend middel van categorie 5 vermeldt.

De conceptlijst zal door de Narcotica-controlecommissie van het ministerie, voorgezeten door de staatssecretaris van Volksgezondheid, worden beoordeeld.

Na goedkeuring zal het worden doorgestuurd naar de Narcotics Control Board, voorgezeten door vice-premier Wissanu Krea-ngam, voor verdere goedkeuring.  De herziene lijst van verdovende middelen treedt in werking nadat hij deze heeft goedgekeurd.

Khun Anutin zei dat het ministerie van Volksgezondheid zijn rol heeft gespeeld en dat de herziene lijst in overeenstemming is met de nieuwe wet op verdovende middelen, die in december vorig jaar van kracht werd.

Het is de poging van het ministerie om het proces te stroomlijnen en te vergemakkelijken voor telers, die de autoriteiten op de hoogte moeten stellen in plaats van een vergunning te krijgen voor elke cannabisplant die ze willen kweken voor huishoudelijk gebruik, zei hij.

Hij zei echter WEL dat kwekers nog steeds een vergunning nodig hebben als ze cannabisproducten of cannabisextracten produceren die minder dan 0,2% tetrahydrocannabinol (THC) per gewicht moeten bevatten, daarnaast moet de cannabis ook lokaal geteeld worden.

“Wat we doen, is mensen in staat stellen het meeste uit cannabis te halen, met name patiënten die afhankelijk zijn van op cannabis gebaseerde behandelingen”, zei hij.

Het legaliseren van cannabis zodat huishoudens tot zes planten kunnen kweken, was een belangrijke campagnebelofte van de Bhumjaithai-partij tijdens de algemene verkiezingen van 2019. De partij werd bekritiseerd omdat ze haar belofte niet nakwam, ondanks dat ze drie jaar toezicht had gehouden op het ministerie van Volksgezondheid.

Dr. Withit Saritdeechaikul, de plv.  secretaris-generaal van de Food and Drug Administration (FDA), kondigde onlangs aan dat een commissie onder leiding van FDA-secretaris-generaal Paisal Dankhum heeft ingestemd met het verwijderen van alle componenten van de cannabisplant van de lijst met verdovende middelen van categorie 5 en alleen Cannabisextracten op de lijst.

Hiermee oordeelde het panel dat, op twee uitzonderingen na, alleen cannabis- en hennepextracten zouden worden geclassificeerd als verdovende middelen van categorie 5.

De uitzonderingen zijn van toepassing op extracten van alle bestanddelen van cannabis en hennep die worden geteeld door lokale vergunde boerderijen die minder dan 0,2% tetrahydrocannabinol (THC) per gewicht bevatten;  en extracten van lokaal geproduceerde cannabis- en hennepzaden.

De vrijstellingen zijn bedoeld om een ​​toestroom van geïmporteerde cannabis- en hennepextracten te voorkomen en om binnenlandse producenten te beschermen die vergunningen krijgen om de plant te kweken.

Cannabisextracten met minder dan 0,2% THC zijn geen verdovende middelen, maar de planten moeten worden gekweekt op lokale boerderijen, die vergunningen krijgen, benadrukte hij.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Bangkok Post 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Bangkok Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!