De mens loopt al eeuwenlang houten klompen

~ZIE DE BOERINNEKES HUN ROKJES ZWAAIEN~
(Lied van Johnny Hoes 1978)

AZIË:- In het Nederlands  is de naam voor dit schoeisel een klomp en er zijn verschillende versies over de hele wereld te vinden.  Veel mensen associëren klompen met Nederland, dat de oudste exemplaren van Europa heeft, waarvan sommige dateren uit 1230 na Christus.  Ze waren ook in het VK in gebruik door een groot deel van de arbeidersbevolking, vooral door noordelijke mijnwerkers en boeren, tot de jaren twintig.

 Zijn er klompen in deze regio?  Wel, ja.  Misschien wel de bekendste zijn de geta- en okobo-klompen uit Japan (nu verkocht als modeartikelen) maar je kunt ook tai-ping (China), bakiak (Indonesië), namaskin (Korea), terompah (Maleisië) en bakya (Filippijnen) vinden  .  Er is zelfs een klompenproducerend dorp in China, genaamd Baimi Wooden Clog Village.

Schoenen die volledig uit één stuk hout zijn gemaakt, zoals de Nederlandse klomp, zijn nog steeds in gebruik en worden vaak hip versierd en verkocht als modeartikelen, maar in Noord Holland (Uitgeest) waar ik vandaan kom, en in de Zaanstreek, zijn de klompen gemoderniseerd en in feite houten zolen met een lederen huig.

Ze waren perfect voor het klompendansen een eeuwenoude traditie die zich door heel Nederland heeft voortgezet. Het klompen dansen werd vooral onder de lagere bevolking die in cafés en op pleinen ontzettend populair.

Wilt u de geschiedenis van de Nederlandse klomp eens van naderbij bekijken, ga dan eens naar de Zaanse schans, daar is een pracht van een klompenmuseum waar de ontwikkeling van de Hollandsche klomp te volgen is. 

Echt een bezoek waard!

Olleke Bolleke in Thailand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!