De meeste mensen in Thailand kunnen het zich helemaal niet veroorloven om met pensioen te gaan!

THAILAND:- De meeste mensen in Thailand moeten minstens drie miljoen baht sparen om de laatste dagen fatsoenlijk door te komen, maar de meeste ouderen zijn financieel niet toegerust om zonder inkomen te overleven, zo een lokale financieel expert weten.

De Nationale pensioenrisico-index geeft aan dat veel mensen vanuit financieel oogpunt nog niet klaar zijn om met pensioen te gaan, aldus khun Pornanong Budsaratragoon, hoofd van het financiële bankafdeling van de Chulalongkorn Business School. 

Tegelijkertijd wordt over het algemeen voorspeld dat mensen langer zullen leven en dus is de uitdaging hoe ze hun financiën na hun pensionering kunnen beheren, zei ze. Enquêtes naar de financiën van mensen toonden aan dat de gemiddelde persoon ten minste drie miljoen baht aan spaargeld nodig heeft om zijn pensioenjaren door te komen. Maar veel gepensioneerden merkten dat ze geen financiële zekerheid hadden omdat ze niet kunnen leven van wat ze opzij zetten als hun maandbudget.

Khun Pornanong zei dat de Thaise regering de verantwoordelijkheid heeft om hen te leren hoe ze verstandig kunnen sparen en frauduleuze praktijken kunnen vermijden die hen van hun geld kunnen beroven. Overheidsinstanties moeten ook het systeem van verplicht sparen stroomlijnen, voegde ze eraan toe. Werkgevers hebben ook een rol te spelen bij het bevorderen van het financiële welzijn van hun werknemers. “Ze moeten niet alleen tijdens kantooruren voor hun werknemers zorgen, maar ook wanneer ze naar huis gaan”, zei ze. 

Khun Pornanong zei dat iedereen moet worden aangemoedigd om ten minste 15% van zijn inkomen te investeren of te sparen. Als ze minder dan 10% investeren of sparen, zijn ze kwetsbaar na hun pensionering, zo vertelde zij.

Als gevolg hiervan kunnen ze zich gedwongen voelen te vertrouwen op meevallers en wishful thinking, zoals het winnen van de loterij, het verwerven van een mooie erfenis of erop rekenen dat hun kinderen en familieleden voor hen zullen zorgen. “Maar dit zijn factoren buiten hun controle”, aldus khun Pornanong.

Khun Somprawin Manprasert, hoofdeconoom van het Economic Intelligence Center (EIC) van de Siam Commercial Bank (SCB), zei op de Facebook-pagina van SCB Thailand dat ongeveer 40% van de mensen met een laag inkomen nu in de groep “minimale -inkomens” zit, wat betekent dat ze meer opmaken dan er gespaard is.

De meeste bevinden zich in sectoren zoals productie en detailhandel, en verdienen ongeveer 18.000 baht per maand per gezin. Zij vallen in de economisch kwetsbare groep. De middenklasse lijdt ook zwaar onder de crisis van de kosten van levensonderhoud met een maandsalaris tussen 20.000 en 30.000 baht. Velen bezitten een persoonlijke auto en hebben nu te maken met sterk opgedreven brandstofkosten. Hoewel ze het zich kunnen veroorloven, hebben ze minder geld over om in hun spaargeld te steken.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Apichart Jinakul
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!