De lokale bevolking van Mukdahan jaagt met succes op grote zeldzame karpers

MUKDAHAN:- De lokale bewoners die langs de oevers van de Mekong-rivier in Mukdahan wonen vingen deze donderdagmorgen in alle vroegte een grote paaiende 7 strepen tellende  karper (de probarbus jullieni), met een gewicht van 40 kilogram.  De zeldzame karper werd verkocht aan het Provinciaal Bureau voor Visserij in het kader van een instandhoudingsproject om te voorkomen dat de vis uitsterft.

Het Provinciaal Bureau Visserij van Mukdahan heeft in samenwerking met het Onderzoeks- en ontwikkelingscentrum voor aquacultuur in het binnenland van de provincie het project uitgevoerd om de zeven strepen karpers te behouden.  Het project is om de vis van de lokale vissers te kopen tegen een hogere prijs dan de markt om te kweken door een kweekkamp op te zetten aan de oever van de Mekong-rivier in Ban Song Khon in het district Wan Yai, in de provincie Mukdahan.

Deze morgen werd de grootste paaiende “probarbus jullieni” karper die zo’n 40 kilogram woog gevangen. Tot nu toe hebben de vissers dit jaar tot mummie in het paaiseizoen 20 van de eerste karpers weten gevangen.  Zodra de vis is gevangen, staan ​​er 24 uur per dag visserijofficieren klaar om de vis te kopen en naar het kamp te brengen om een ​​kweekprocedure uit te voeren.  De karpers worden vervolgens verzorgd voordat ze worden vrijgelaten in de Mekong-rivier en andere waterbronnen.

De zeven gestreepte karper is een zoetwatervis die is geclassificeerd als een grote vissoort in de karperfamilie.  Als de vis volgroeid is, kan hij tot 130 centimeter lang worden.  De paaiende vrouwelijke zeven gestreepte karpers kunnen tot 40 kilogram wegen.  De vis is meestal te vinden in het stroomgebied van de Mekong en de centrale vlaktes van Thailand.

Vanwege hun uitstekend smaak zijn de zeven gestreepte karpers bijna uitgestorven. Het ministerie van Visserij heeft daarom het fokken versneld door kunstmatige inseminatie in een poging het schepsel voor duurzaamheid te behouden.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Vertaling: Olleke Bolleke in Noordoost Thailand
Bron: The Nation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!