De koele, droge winter brengt problemen met de PM2.5-vervuiling in Thailand terug

THAILAND:- Een recente enquête uitgevoerd door het ministerie van Volksgezondheid toonde aan dat hoewel mensen in Thailand bang zijn om de Omicron Covid19 variant op te lopen, ze zich ook zorgen maken over luchtvervuiling.

Dr. Suwanchai Wattanaying-charoencha, de directeur-generaal van de afdeling, zei dat de aanwezigheid van PM2.5-deeltjes in de lucht de veilige niveaus in Bangkok, Samut Sakhon, Samut Prakan, Phichit en Phitsanulok heeft overschreden.

De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt aan dat PM2,5 niet hoger mag zijn dan 25 microgram per milliliter lucht.  Thailand stelt dit niveau echter vast op 50 microgram per milliliter lucht.  

De afkorting PM2.5 verwijst naar stofdeeltjes met een diameter van 2,5 micron of minder die fijn genoeg zijn om diep in de luchtwegen te dringen en irritatie van de keel en de longen te veroorzaken.  Het kan ook mensen met ademhalingsmoeilijkheden treffen.

Suwanchai zei dat het PM2.5-niveau eind deze maand waarschijnlijk verder zal stijgen als gevolg van de zwakke wind.  Hij zei echter dat de sterkere wind uit de Zuid-Chinese Zee medio deze maand de situatie in het bovenste noordoosten, evenals in Bangkok en nabijgelegen gebieden voor een tijdje zou moeten verlichten.

Uit de enquête bleek dat de meeste mensen zich zorgen maken dat PM2,5 hun gezondheid schaadt, terwijl 80 procent vreesde voor schade op de lange termijn.  Ondertussen zei 70 procent dat ze wisten waar ze informatie over PM2,5-niveaus konden vinden.

De afdeling heeft gesuggereerd dat mensen de volgende stappen kunnen nemen om zichzelf te beschermen tegen vervuiling en Covid-19:

  • Bekijk de laatste luchtkwaliteitsmetingen via de “Air4Thai”-applicatie voordat u uw huis verlaat.
  • Draag goede mondkapjes.
  • Zorg voor een goede gezondheid door voldoende te rusten en drink veel water.
  • Eet een uitgebalanceerd dieet en consumeer meer fruit en groenten die antioxidanten bevatten.
  • Houd deuren en ramen gesloten en dicht eventuele gaten af.
  • Houd uw huis stofvrij.
  • Vermijd buitenactiviteiten wanneer het PM2.5-niveau de veilige niveaus overschrijdt.
  • Mensen met chronische aandoeningen dienen hun medicatie nauwgezet in te nemen.
  • Meld eventuele abnormale symptomen onmiddellijk aan de arts.
  • Help de PM2.5-niveaus te verlagen door buiten geen vuur te stoken, de uitlaatemissies te verminderen en meer bomen te planten.

Details over hoe mensen zichzelf kunnen beschermen en de laatste PM2.5-meting zijn beschikbaar via Line-account “One4U” of air4thai.pcd.go.th-website.

Dr. Suwanchai zei ook dat maskers niet alleen bescherming bieden tegen Covid-19, maar ook tegen fijne stofdeeltjes in de lucht.  Daarom, zei hij, moeten mensen maskers dragen als ze buiten zijn.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: The Nation 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: The Nation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!