De kleurrijke ‘babykristal’-kralen zijn in Thailand nog steeds verboden, zo waarschuwt de Thaise consumentenraad

THAILAND:- Na een incident waarbij een peuter bijna stierf na het inslikken van een waterabsorberende “babykristallen” kraal, waarschuwde de Raad voor Consumentenbescherming deze week alle winkeliers in het land dat ze tot drie jaar gevangenisstraf riskeren voor het verkopen van de verboden kralen.

De kralen, die groter worden in water, zijn sinds 1984 verboden omdat ze gevaarlijk zijn, zo meldt watchdog op zijn Facebook-pagina.

Dit gebeurde nadat Facebook-gebruiker ‘Kat Kattaleeya’ op het platform schreef dat haar peuter bijna stierf nadat ze een enkele kraal had ingeslikt. Khun Kat zei dat ze haar peuter naar een ziekenhuis had gebracht nadat hij niet kon stoppen met braken. Een CT-scan wees uit dat er een kraal in zijn darm zat en dat deze was opgezwollen.

Er werd een spoedoperatie uitgevoerd om de kraal te verwijderen en het leven van de jongen te redden, schreef de moeder terwijl haar zoon op de intensive care lag.

Ze zei dat ze de kralen voor haar zesjarige dochter had gekocht om bomen mee te versieren.  Een van de kralen is mogelijk op de grond gevallen waar haar peuter hem vond en inslikte, zei ze.  Eenmaal in zijn darm nam het water op en zwol op tot meer dan 3 centimeter breed.

 Als ze nog een paar uur had gewacht voordat ze haar zoon naar het ziekenhuis had gebracht, zou hij waarschijnlijk zijn overleden, zei ze.

De kleurrijke kralen zijn gemaakt van polyacrylamide en vinylacetaat-ethyleencopolymeer.

Elke verkoper die ze in Thailand verkoopt, riskeert tot drie jaar gevangenisstraf en een boete van maximaal 600.000 baht, zo herhaalde de Raad voor Consumentenbescherming.

Olleke Bolleke in Thailand 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!