De Kasikorn Bank van Thailand verwacht dat de Thaise Baht in de komende 2 maanden gaat verzwakken

BANGKOK:- De Kasikornbank verwacht dat de baht in de komende twee maanden het dieptepunt bereikt, grotendeels afhankelijk van de renteverhoging van de Amerikaanse Federal Reserve.  Ze verwacht ook dat de Bank of Thailand de rente dit jaar twee keer zal verhogen.

De KBank zoals de bank doorgaans door de expats genoemd wordt, gaat ervan uit dat het Monetair Beleidscomité, het MPC tijdens zijn vergadering in augustus zijn belangrijkste rentetarief met enkele punten verhogen.

Vervolgens een vergadering zal de centrale bank in september de rentetarieven aanhouden om de economische vooruitzichten te volgen, met name de inflatie en de wisselkoers, zo maakte de woordvoerder van de KBank bekend.

Volgens de KBank zal de MPC bij naar verwachting tijdens zijn laatste vergadering van dit jaar in november de rente opnieuw met 25 basispunten verhogen.

Tijdens de MPC-vergadering in juni stemde de groep met 4-3 om de rentetarieven op 0,5% te houden, waar ze sinds mei 2020 zijn gebleven.  De drie leden die stemden om de rente te verhogen, mikten op een verhoging van 0,25 procentpunt.

Veel onderzoeksinstituten verwachten dat Thailand in de tweede helft van dit jaar een cyclus van renteverhogingen zal starten als reactie op de aanhoudend hoge inflatie.

Khun Kobsidthi Silpachai, hoofd markt- en economisch onderzoek bij KBank, zei dat twee renteverhogingen van in totaal 50 basispunten dit jaar voldoende zouden kunnen zijn om de inflatie te beheersen en de wisselkoers te beheersen.

De ontwikkeling van de baht hangt echter vooral af van hoeveel de Fed de rente zal verhogen, zei hij.  De KBank gaat ervan uit dat de Fed dit jaar haar beleidsrente met 200 basispunten zal verhogen.

Agressieve renteverhogingen door de Fed zouden de Amerikaanse dollar versterken ten opzichte van andere valuta’s, waaronder de baht, zei Kobsidthi.

In dit scenario zou de baht de komende twee maanden blijven depreciëren en zou het dieptepunt kunnen bereiken op 36 punten ten opzichte van de dollar.

De centrale bank van Thailand zal de lokale valuta zo moeten sturen dat deze in lijn is met de andere valuta’s in de regio, aldus Khun Kobsidthi.

Een aantrekkende toerismesector in de tweede helft van dit jaar zal volgens de KBank een stevigere baht ten opzichte van de dollar blijven ondersteunen, die tegen het einde van dit jaar 33,5 zal bedragen ten opzichte van de dollar.

In de eerste vier maanden van dit jaar steeg het aantal buitenlandse toeristen tot ongeveer 800.000, en de bank verwacht dat dit aantal later dit jaar op 4 miljoen zal uitkomen.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!