De junta van Myanmar gaat waarschijnlijk tegelijkertijd met de Taliban tijdelijk uitgesloten worden van de VN-referentiecommissie

ZUIDOOST AZIË:- De militaire junta van Myanmar en de Taliban in Afghanistan zullen waarschijnlijk tijdelijk worden uitgesloten met het vertegenwoordigen van hun naties in de 193 leden tellende VN-referentiecommissie, waaronder Rusland, China en de Verenigde Staten.

De commissie zal op het hoofdkwartier van de VN bijeenkomen om de geloofsbrieven van alle 193 leden van de Algemene Vergadering van de VN voor de huidige zitting te beoordelen, volgens de verslaggevers van Reuters zou de vertegenwoordiging van Afghanistan en Myanmar worden  opgeschort op de voorwaarde dat hun zittende ambassadeurs in hun functie blijven.

Volgens diplomaten nemen zowel de commissie als de Algemene Vergadering over het algemeen bij consensus hun geloofsbrieven, en tegen het einde van het jaar zal een rapport over de geloofsbrieven van alle leden naar de Algemene Vergadering van de VN worden gestuurd voor certificering.

De secretaris-generaal van de VN, mister Antonio Guterres, beweerde dat het verlangen naar internationale erkenning door de Taliban de enige hefboom is die andere landen hebben om te vechten voor inclusief bestuur en respect voor mensenrechten, met name voor vrouwen, in Afghanistan.

De junta van Myanmar heeft de militaire veteraan Aung Thurein voorgedragen als VN-gezant na de machtsovername van de burgerregering van Aung San Suu Kyi in februari.  Maar de huidige ambassadeur, Kyaw Moe Tun, benoemd door de regering van Suu Kyi, blijft in zijn positie ondanks dat hij het doelwit is van een samenzwering om hem te vermoorden of schade toe te brengen vanwege zijn verzet tegen de staatsgreep.

Volgens de vorige speciale VN-gezant voor Myanmar, die vorige maand aftrad, mag geen enkel land de junta erkennen of legitimeren, terwijl Guterres in februari toezegde druk uit te oefenen “om ervoor te zorgen dat deze staatsgreep mislukt”.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Reuters 
Content: Olleke Bolleke in Zuidoost Azië 
Bron: Reuters.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!