De jeugdwerkloosheid in Thailand bereikt een nieuw hoogtepunt

BANGKOK:-Volgens de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) heeft de werkloosheid onder jonge mannen en vrouwen in Thailand de afgelopen paar jaar een ongekende niveau bereikt als gevolg van de gevolgen van de Covid19 pandemie.

De werkgelegenheid onder jongeren daalde in het eerste kwartaal van 2021 met 7% in vergelijking met het vierde kwartaal van 2019, zei het agentschap van de Verenigde Naties in zijn Thaise arbeidsmarktupdate die deze week werd vrijgegeven.  De jeugdwerkloosheid steeg met 3 procentpunten voor zowel mannen als vrouwen, met een piek van respectievelijk 6 en 8%.

Volgens het rapport hadden de pandemiegerelateerde beperkingen vooral gevolgen voor de werkgelegenheid in kleinere bedrijven met minder dan 50 werknemers.  De werkgelegenheid voor jongeren had het meest te lijden onder deze instellingen, met een daling van 18% voor jonge mannen en 24% voor jonge vrouwen.

De effecten van Covid19 op de Thaise economie hebben vooral jonge mensen en kleine bedrijven getroffen”, zegt Graeme Buckley, ILO-landendirecteur voor Thailand, Cambodja en Laos.

De Covid-crisis draagt ​​bij aan de economische en werkgelegenheidsproblemen op de langere termijn in Thailand en had volgens de IAO alle recente vorderingen ongedaan kunnen maken.  Zo is de loonongelijkheid in het tweede kwartaal van 2020 toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor.  De lonen stegen bovenaan de verdeling, terwijl het lage loonpeil in 2020 op kwartaalbasis een neerwaartse trend vertoonde.

In het tweede kwartaal van 2021 werden de sectoren huisvesting en catering (61% van de toegevoegde waarde in het vierde kwartaal van 2019), transport en opslag (74%) en groot- en detailhandel (95%) het hardst getroffen.  De drie sectoren waren in 2019 goed voor 30% van het niet-agrarische bbp.

Andere sectoren hebben zich hersteld, zoals landbouw en productie, of zijn door de pandemie blijven groeien, zoals de bouw, informatie- en communicatietechnologie en onroerend goed.  Er zijn dus tijdelijke sectoroverschrijdende onevenwichtigheden.

 “Als de sociaal-economische crisis aanhoudt, kan elke bestaande sectoroverschrijdende mismatch op de arbeidsmarkt verergeren en structureel verankerd raken”, aldus het IAO-rapport.

Met de geleidelijke versoepeling van gezondheidsbeperkingen, stijgende vaccinatiegraad en de aangekondigde versoepeling van grensoverschrijdende mobiliteit in november 2021, kan een langzaam en ongelijkmatig herstel worden verwacht in het laatste kwartaal van 2021 en tot 2022, concludeerde het rapport.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!