De GGD in Nederland mag dit jaar als eerste “De Hollandse Nieuwe” naar binnen laten glijden

~HARING IN HET LAND, DOKTERS AAN DE KANT~
(Haring eten is zeer gezond; haring is zelfs één van de beste vissen voor je gezondheid) 

SCHEVENINGEN:-  Het spreekwoord ’Haring in het land, dokter aan de kant!’ krijgt dit jaar een extra dimensie nu dinsdag het eerste vaatje Hollandse Nieuwe wordt overhandigd aan de GGD-top, die met hun vele duizenden medewerkers Nederland uit de coronacrisis prikken.

De afgelopen dagen zijn in Scandinavische wateren de eerste haringschepen op zoek gegaan naar de Hollandse Nieuwe. In zo’n zes weken tijd wordt de complete jaarvoorraad (zo’n 25.000 ton) Hollandse Nieuwe opgevist, gekaakt, gezouten en diepgevroren.

„Het heeft dit jaar flink wat extra inspanningen gekost”, zegt Agnes Leewis van het Nederlands Visbureau. „Niet alleen vanwege de coronamaatregelen, maar ook omdat  er kleinere scholen worden gevangen. Bovendien moest in zuidelijkere wateren worden gezocht, eigenlijk op oude visgronden.” Dat heeft onder andere te maken met de Brexit: een groep Noorse vissers mocht voor het eerst niet in Britse wateren vissen en moest uitwijken naar elders.

Toch is het haringseizoen relatief vroeg op gang gekomen, klinkt het in de haringbranche. „We konden de afgelopen dagen een eerste goede voorraad aanleggen”, zegt voorzitter Gerbrand Voerman van de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging. „Wij zijn heel tevreden met de kwaliteit: de frisse smaak van nieuwe haring maakt ons oprecht enthousiast.”

Morgen zijn de nieuwe haringen voor het publiek in de winkels te verkrijgen.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Redactie 
Bron: Telegraaf.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!