De gesmokkelde sigaretten zijn uiterst gevaarlijk voor de gezondheid, zo verklaarde tabakshandelsvereniging van Thailand

BANGKOK:-  Thailand stikt volgens de tabaksindustrie onder een wolk van illegale, onbelaste rook van gesmokkelde sigaretten. Khun Thanyasarun Sangthong, directeur van de Thaise tabakshandelsvereniging, afgekort het TTTA genoemd, maakt zich zorgen over de gezondheid van de kinderen in het land.  Alleen echte sigaretten kunnen ze veilig houden, zo beweert khun Sangthong.

 De verkoop van gesmokkelde sigaretten is online gestegen vanwege de lage operationele kosten – het betalen van geen belasting is in dit opzicht behoorlijk effectief.  Het is ook niet te zeggen wat u rookt, aangezien de zwarte markt niet wordt gecontroleerd door politie of douane.

Thanyasarun pruilde…
“Illegale tabaksverkopers hebben toegang tot zoveel verschillende groepen klanten als ze willen.”

De online handel in illegale tabak is vorig jaar tussen juli en september verdubbeld, zei ze, daarbij verwijzend naar bevindingen uit haar eigen onderzoek.  De vondst werd toegeschreven aan het smokkelen van gesmokkelde sigaretten over de grens.  Meer dan 99% van de deals kwam tot stand via Twitter (90%) of Facebook (9%).

Verbod op prijs
Terwijl hij nog meer rook blies, zei Thanyasarun dat illegale tabak gemakkelijker te kopen was, vooral voor kinderen, en populair was vanwege de lage prijs en de betere smaak.  Illegale online verkopers zijn ook vrij om reclame te maken voor hun producten of prijzen te verlagen, in tegenstelling tot hun legale tegenhangers, voegde ze eraan toe.

Het TTTA-onderzoek werd uitgevoerd net nadat de regering de belasting op een pakje sigaretten had verhoogd.  Sigarettenbelastingen zijn zo sterk gestegen dat ze bijna neerkomen op “verbod op prijs”.  De rijken zijn vrij om zoveel te roken als ze willen.

Het is gewoon een andere manier om de armen nog armer te maken.  En zoals alle vormen van verbod, leidt het tot een piek in de smokkel omdat rokers hun toevlucht nemen tot redelijkere kanalen.

Riskante zaken
De gevolgen van gesmokkelde sigaretten zijn corruptie van overheidsfunctionarissen, geweld, diefstal, namaak en gevaarlijke, vervalste producten.  Hoewel hoge belastingen vaak worden verkocht als een manier om gezondheidsprogramma’s te financieren, gaat het geld in veel gevallen naar niet-gerelateerde uitgaven.

Consumenten van gesmokkelde sigaretten lopen grote risico’s.  Namaak van legitieme merken is een serieus probleem en de nepfilters zijn vaak vervalst met vulstoffen die van alles bevatten, van zaagsel tot menselijke uitwerpselen. 

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: The Thaiger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!