De geruchten dat de voortvluchtige voormalige premier Yingluck Shinawatra naar Thailand terugkeert, zoemen rond!

BANGKOK:- De voortvluchtige voormalige premier Yingluck Shinawatra zou volgend jaar naar Thailand kunnen terugkeren en in de voetsporen treden van haar broer, de gevangengenomen ex-premier Thaksin Shinawatra, dit beweerde de politiek activist Khun Jatuporn Prompan.

De voormalige roodhemdleider gaf eerder deze week commentaar op twee ontwikkelingen. Ten eerste sprak voormalig vice-premier Wissanu Krea-ngam, een juridisch expert die onlangs is benoemd tot lid van de Staatsraad, zich maandag uit met zijn oordeel over wat Yingluck zou moeten doen.

Als Yingluck zou besluiten terug te keren uit haar zelfopgelegde ballingschap, zou ze het rechtssysteem moeten doorlopen voordat ze koninklijk gratie kon aanvragen, net als haar oudere broer, zo vertelde khun Wissanu.

Yingluck werd in 2017 bij verstek veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens het verwaarlozen van haar taken in verband met een rijstheffingsprogramma dat resulteerde in minstens 500 miljard baht aan verliezen, waarvan een deel werd toegeschreven aan corruptie.

Afgelopen dinsdag werd ze door de Strafkamer voor politieke ambtsdragers van het Hooggerechtshof vrijgesproken van beschuldigingen van ambtsmisbruik in verband met de overplaatsing in 2011 van secretaris-generaal van de Nationale Veiligheidsraad (NSC), Thawil Pliensri, die vervolgens werd aangesteld als adviseur van de Nationale Veiligheidsraad (NSC). premier.

In een interview in juni, toen de thuiskomst van Thaksin werd aangekondigd, uitte de 56-jarige Yingluck de wens om naar huis terug te keren en zei: “Maar dat is een kwestie van het lot. Ik moet er vandaag mee leven en wachten op het moment.”

Ze ontvluchtte het land in augustus 2017, kort voordat de rechtbank een vonnis tegen haar uitsprak. Er loopt nog steeds een arrestatiebevel tegen haar in de rijstheffingzaak.

Nadat het Hooggerechtshof deze week de machtsmisbruikzaak had geseponeerd, is er nog maar één zaak aanhangig tegen Yingluck, die betrekking had op vermeende verspilling en corruptie in een PR-campagne uit 2013.

Een groep die aandringt op transparantie in de zaak van Thaksin, die slechts dertien uur achter de tralies heeft doorgebracht voordat hij naar een ziekenhuis werd overgebracht, zei dat Yingluck op elk moment naar huis mag komen, maar het rechtssysteem moet respecteren.

Als ze bij haar terugkeer een voorkeursbehandeling zou krijgen, zou dat olie op het vuur gooien en zou de regering van Srettha Thavisin van korte duur zijn, zegt Pichit Chaimongkol, voorzitter van het Network of Students and People Reforming Thailand.

Olleke Bolleke in Thailand

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!