De garnalentelers in Thailand klagen de Thaise overheid met 210 rechtszaken aan na talloze overstromingen

SUPHANBURI:- Geconfronteerd met onophoudelijke problemen, zelfs na twee maanden van overstromingen, klaagden boze Suphanburi garnalenkwekers gisteren de Thaise overheid aan maar liefst 210 rechtszaken voor hun “wanbeheer” van water.  Ze eisen een vergoeding van 142 miljoen Baht voor geleden schade.

De garnalenkwekers in de districten Bang Pla Ma en Song Phi Nong, in de provincie Suphanburi, kwamen bijeen bij de administratieve rechtbank om de Royal Irrigation Department en het ministerie van Landbouw en Coöperaties aan te klagen wegens het wanbeheer van het water, dat sinds eind september veel overstromingen heeft veroorzaakt  .

Het grote aantal zoetwatergarnalenkwekers in de provincie zouden voor de volle  “100 procent” te lijden hebben onder de financiële schade, veroorzaakt door de overstromingen, terwijl meer dan 2.000 inwoners van plan zijn om aanvullende rechtszaken aan te spannen.

Khun Manit Puttachanya, een garnalenkweker in het district Bang Pla Ma, vertelde tegen de verslaggevers gisteren dat de regering van plan was het water naar de gebieden om te leiden om overstromingen in industriële en gemeenschapssecties te voorkomen.

“De boeren in de districten hebben sinds het begin van de pandemie meer dan drie jaar geleden onder de prijsdaling van garnalen.  We dachten dat de prijs tijdens het komende nieuwjaarsfeest hoger zou worden naarmate de Covid-19-situatie afneemt, maar nu zijn onze boerderijen bedekt met overstromingen’, zei Manit.

Klim Manit zei dat hij de rechtszaak niet wilde aanspannen en dat het zijn bedoeling was om de betrokken overheidsinstanties op te roepen om de vergoeding voor het werkelijke schadebedrag volledig te betalen.  Hij zei dat de overheidscompensatie van 11.780 baht per rai voor niet meer dan vijf rai voor elke boer niet hielp, aangezien een garnalenkweker minstens 10-20 rai zou bezitten.

“De gemiddelde investering per vijver is 50.000 baht en de boeren kampen momenteel met hoge schulden.  Er zijn alleen kosten om te betalen voor de lening om te investeren in de garnalenkwekerij.  We weten dat de overheid niet veel kan helpen.  Maar we hopen wel dat deze rechtszaak het probleem op zijn minst zal verlichten, ” zo voegde Manit eraan toe.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock
Content: Olleke Bolleke in Centraal Thailand
Bron: The Nation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!