De “fruitexpress” brengt fruit van Oost-Thailand tot in China

LAEM CHABANG:- Een ‘fruitexpress’ met 23 containers durian en mangosteen arriveerde vorige week in het Zuid-Chinese Kunming, nadat Thaise exporteurs steeds meer afhankelijk zijn van de China-Laos Spoorweg voor snelle toegang tot de Chinese markt. 

De trein vertrok vanuit de grootste haven van Thailand, Laem Chabang, in de provincie Chonburi aan de oostkust van Thailand, voordat de containers werden overgeladen op de China-Laos spoorlijn. 

Khun Orathai Euatrakool, een 67-jarige voormalig import- en exportexpert van het Thaise Ministerie van Landbouw en Coöperaties, heeft de groei van de durian-export in Thailand door de jaren heen waargenomen. Hij zei, dat voorheen grote hoeveelheden doerian voornamelijk over land en zee naar China werden verscheept, maar dat deze routes zeer onvoorspelbaar waren vanwege verschillende factoren, zoals slecht weer, waarbij het soms meer dan 20 dagen duurde om aan te komen. 

Momenteel kunnen de goederen Kunming binnen drie dagen bereiken nadat ze zijn vervoerd door de China-Laos Railway vanuit Thailand, waar meer volwassen durians worden geëxporteerd. Hoe rijper de durian, hoe beter de smaak. Hij hoopt dat het koeltransport van de China-Laos Spoorweg ervoor zal zorgen dat meer Chinese consumenten kunnen genieten van de verse en heerlijke Thaise durians.

Natee Chuansanit, directeur van het Thais instituut voor bedrijfs-onderzoek en ontwikkeling, zei dat China momenteel Thailand’s belangrijkste durian-exportmarkt is. Ze sprak de hoop uit dat meer Chinese consumenten beter smakende durians kunnen proeven, waardoor de markt voor Thaise durians wordt vergroot. 

De China-Laos-spoorweg heeft een nieuwe route geopend voor Thaise durian-export, waardoor de eerdere problemen van onvoldoende transportcapaciteit en de onzekerheid van weg- en zeevervoer worden weggenomen. Kanokwan Suwankanit, directeur van de afdeling Goederenvervoer van de Thaise Staatsspoorwegen (SRT), benadrukte dat de opening van de China-Laos Spoorweg een impuls heeft gegeven aan de ontwikkeling van het Thaise goederenvervoer per spoor.

Olleke Bolleke in Thailand 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!