De festivals van Pattaya gaan in een sluier van smog gevierd worden, de kustplaats staat bovenaan de PM2.5-lijst in Thailand

PATTAYA:  Een stad die bekend staat om zijn bruisende nachtleven en prachtige stranden, staat nu bovenaan een minder wenselijke lijst in Thailand. Gisteren, 5 november, werd gemeld dat Pattaya de hoogste concentratie PM2,5, een soort voor de gezondheid gevaarlijk stof, van het hele land had.

Het PM2,5-niveau in Pattaya steeg tot maar liefst 154 microgram per kubieke meter, wat alarmerend boven de veilige drempel van 50 microgram per kubieke meter ligt.

De Air Quality Index (AQI) wordt wereldwijd gebruikt om de vervuilingsniveaus te meten. Wanneer het AQI-niveau de 100 overschrijdt, wordt de luchtkwaliteit als ongezond beschouwd, weergegeven door de kleur rood. Zodra de niveaus de 200 overschrijden, wordt de luchtkwaliteit gecategoriseerd als zeer ongezond en wordt deze gesymboliseerd door paars. Een AQI-niveau boven de 300 wordt als gevaarlijk beschouwd.

In Thailand registreerde de provincie Samut Sakhon de hoogste vervuilingsniveaus. Andere regio’s zoals Bangkok, Nonthaburi en Samut Prakan werden ook gemarkeerd vanwege hun hoge AQI-niveaus. Ondanks deze alarmerende cijfers staat Thailand wereldwijd op de 25e plaats wat betreft luchtkwaliteit, met een gemiddelde AQI-score van 75. Deze gemiddelde score geeft echter aan dat de PM2,5-niveaus in Thailand de internationale normen overschrijden.

Helaas was Pattaya niet de enige stad in Thailand die op 5 november 2023 hoge PM2,5-niveaus registreerde.

De top tien van steden met de slechtste luchtkwaliteit omvatte:
1. Pattaya, Chonburi – AQI 154
2. Bang Kruai-district, Nonthaburi – AQI 120
3. Banglamung-district, Chonburi – AQI 120
4. Mueang Nakhon Ratchasima-district, Nakhon Ratchasima – AQI 118
5. Mueang Udon Thani-district, Udon Thani – AQI 116
6. Mueang Nonthaburi-district, Nonthaburi – AQI 105
7. Thawi Watthana-district, Bangkok – AQI 105
8. Bang Khun Thian-district, Bangkok – AQI 102
9. Bang Na-district, Bangkok – AQI 99
10. Mae Sot-district, Tak – AQI 97

Tot nu toe hebben functionarissen en relevante instanties geen officiële verklaring afgelegd waarin de oorzaak wordt uitgelegd van de slechte luchtkwaliteit die het afgelopen weekend in de gebieden Pattaya en Banglamung werd waargenomen.

Een inwoner van Pattaya die anoniem wilde blijven, zei dat de luchtkwaliteit niet alleen een kwestie van volksgezondheid is, maar ook een kwestie van levenskwaliteit.

“Het heeft gevolgen voor ons allemaal, ongeacht waar we wonen of wat we doen. Het is belangrijk dat we op de hoogte blijven en ons steentje bijdragen om onze bijdrage aan de luchtvervuiling te beperken.”

De luchtkwaliteitssituatie in Pattaya en de rest van Thailand is reden tot zorg. De gezondheidsrisico’s op korte en lange termijn die gepaard gaan met blootstelling aan hoge niveaus van PM2,5 zijn goed gedocumenteerd, en er is een dringende behoefte aan maatregelen om dit urgente probleem aan te pakken.

Olleke Bolleke in Pattaya
Bron: The Thaiger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!