Volgens een klimaatexpert is Thailand op weg om het heetste en droogste jaar te beleven

BANGKOK:- Een expert op het gebied van klimaatverandering heeft gewaarschuwd dat Thailand op koers ligt om in 2024 het “heetste en droogste jaar” ooit te beleven.

Dr. Seri Suparatit, een expert van het Intergouvernementeel Panel voor Klimaatverandering (IPCC), voorspelde een ongewoon warm, koel seizoen (november-februari) voor het land, gevolgd door extreme hitte in april.

De gemiddelde temperaturen in het hete seizoen zouden 1,5 graden hoger zijn dan normaal, zo publiceerde hij op Facebook.

De gemiddelde temperaturen van de afgelopen drie jaar, van december tot april, waren lager dan normaal, maar dat zou dit jaar veranderen, zei hij, en voorspelt een stijging van bijna 2 graden Celsius ten opzichte van normale niveaus in de komende maanden.

Hij waarschuwde voor mogelijke droogte in de komende maanden, vooral in de centrale en oostelijke regio’s.

Boeren moeten het weer nauwlettend in de gaten houden, omdat regenpatronen tijdens de heersende El Niño-omstandigheden slechts één maand van tevoren kunnen worden voorspeld, zo schreef khun Seri.

Thailand kende in september 30% meer regen dan normaal en in oktober 19% meer, vooral in het noorden en noordoosten. De totale neerslag blijft echter lager dan normaal, behalve in het noordoosten.

De irrigatiecapaciteit in het stroomgebied van de Chao Phraya bedraagt ​​ongeveer 62% (11 miljard kubieke meter) – aanzienlijk minder dan de 78% in 2022.

Volgens gegevens van het Ministerie van Landbouw en Coöperaties zal slechts 2,3 miljard kubieke meter aan boeren worden toegewezen, waardoor dit jaar niet meer dan 2 miljoen rai (320.000 hectare) van de 8 miljoen rai kan worden verbouwd.

Meer dan 80% van de gebieden buiten de irrigatiezones, vooral in het noordoosten, zal te maken krijgen met een toename van de verdamping met 10%. Boeren in deze zones moeten zich dienovereenkomstig voorbereiden, zei Seri.

Het extreem warme weer zal ook leiden tot bosbranden in het noorden, PM2,5-smog en hittegolven in stedelijke gebieden, zei hij.

Olleke Bolleke in Thailand 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!