De elektriciteitsrekening in ieder Thais huishouding wordt volgend jaar duurder

BANGKOK:- De Thaise  Energieregelgevingscommissie, het ERC, heeft gisteren besloten om het elektriciteitstarief tussen januari en april volgend jaar met 0,139 baht per eenheid te verhogen.  Hierdoor wordt het 4,63 procent duurder, wat gemiddeld 3,78 baht per eenheid zal zijn.

De secretaris van het ERC, khun  Komkrit Tantrawanich zei dat het tarief moest worden verhoogd vanwege een verzwakking van de baht, een daling van de waterkrachtvoorziening van buiten Thailand en een vermindering van het gebruik van fossiele brandstoffen.

Bovendien, zo zei hij, stijgt de prijs van aardgas in lijn met de stijging van de prijs van ruwe olie.  Thailand moet ook vloeibaar aardgas (LNG) importeren om de daling van de aardgasvoorziening in de Golf van Thailand te compenseren.

Hij zei dat de ERC het regeringsbeleid heeft gesteund en de energierekening de afgelopen twee jaar laag heeft gehouden.  Nu de Covid-19-crisis echter aan het afzwakken is en veel economieën zich beginnen te herstellen, stijgt de vraag naar energie.  Deze toename van de vraag heeft geleid tot een sprong in de prijs van zowel olie als aardgas.

Khun Komkrit vertelde dat de ERC vier factoren heeft gebruikt om de tariefverhoging in de eerste vier maanden van 2022 te bepalen. 

Dit zijn:

  • Geschatte vraag tijdens de periode?
  • Geschat aandeel brandstof dat in die periode is gebruikt om stroom op te wekken?
  • Geschatte gemiddelde brandstofprijs van januari tot april 2022.
  • Gemiddelde wisselkoers van 1-30 september 2021

De ERC past het tarief elke vier maanden aan in plaats van het in één keer te verhogen om de bewoners te ontlasten.  Komkrit zei dat de ERC de olie- en aardgassituatie in de gaten zal houden en hoopt dat de prijs in de toekomst zal dalen.

Voort verzameld de ERC tot 25 november de publieke opinie over dit onderwerp via haar website, https://www.erc.or.th/

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: The Nation  
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Nation 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!