De dierentuin van Korat verblijdt met de geboorte van twee Roodkop-gieren

NAKHON RATCHASIMA:- Ik had vandaag al een kort stukje geschreven over de geboorte van twee roodkop-gieren in de Isaan. Vogels liggen mij van kinds-af bijzonder aan het hart, misschien doordat mijn vader deze passie ook had en mij graag over vogels vertelde als wij op de fiets door de polder van Uitgeest reden. 

Ik heb wat tijd gevonden om wat meer aandacht te geven aan de geboorte van deze twee magnifieke koningsgieren die in de dierentuin van Nakhon Ratchasima uit het ei zijn gekropen. Thailand heeft daarmee internationale aandacht gehaald om als tweede land ter wereld de roodkopgier, ook wel bekend als de Aziatische koningsgier in gevangenschap uit te laten broeden. Het is ruim 30 jaar geleden dat deze uiterst zeldzame vogel in de wildernis van Thailand is gespot. Het is het tweede kuiken ter wereld dat in gevangenschap is uitgekomen.

Een trotse khun Atthaporn Srihayrun, directeur van de organisatie van het Zoölogisch Park, is het kuiken na ongeveer 50 dagen in een broedmachine gelegen te hebben uitgekomen en is het nu ongeveer een maand oud. Het andere ei wordt momenteel uitgebroed door zijn moeder, Nui, in de dierentuin. 

Khun Thanachon Kensingh, directeur van Nakhon Ratchasima Zoo, zei dat het kuiken nu onder de hoede is van dierenartsen en ongeveer zes maanden bij hen zal blijven.

Op 14 februari vorig jaar werd een paar Aziatische koningsgieren, genaamd Pok en Ming losgelaten in een gigantische kooi in het wildreservaat van Huai Kha Khaeng in de provincie Uthai Thani in de hoop dat ze zich op natuurlijke wijze zouden voortplanten om de populatie in het wild te vergroten.

Vroeger waren er vijf soorten gieren in Thailand, waaronder twee trekkende soorten, de bruine en zwarte Himalaya-gier, maar de laatste zijn uit de Thaise wildernis verdwenen omdat velen van hen door mensen zijn vergiftigd. Er zijn er momenteel nog maar zes over in de dierentuin van Nakhon Ratchasima. 

De twee gieren paarden opnieuw en op 17 januari 2023 werden twee eieren gelegd. Een daarvan werd in een broedmachine geplaatst en kwam op 8 maart 2023 met succes uit het ei. 

Momenteel zijn er alleen in Thailand en Italië reuzengieren in gevangenschap. Er wordt aangenomen dat er tegenwoordig over de hele wereld ongeveer 9.000 gieren van verschillende soorten in de natuur voorkomen.

Olleke Bolleke in de Isaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!