De dichte pikzwarte wolken boven Chachoengsao in Thailand zijn een teken van extreem weer

THAILAND:- De pikzwarte wolken die gisteren aan de oostkant van Groot-Bangkok de zon blokkeerden, waren zgn. cumulonimbuswolken of dichte verticale wolken gevormd door condensatie in de lagere troposfeer.

In een Facebook-bericht liet het Thais meteorologisch instituut het volgende weten: “Als cumulonimbuswolken snel bewegen, kunnen ze arcuswolken ontwikkelen, of een lage, horizontale wolkenformatie die zich uitbreidt vanuit regenwolken en kan vanaf enkele kilometers afstand worden gezien.

“De regenwolken vormden zich maandagochtend boven Chachoengsao en trokken naar het oosten om het gebied van Groot-Bangkok te bedekken.  De dikte blokkeerde het meeste licht van de zon.  De wolken waren zo dik en donker dat de lucht eruitzag alsof het nacht was”, stond in het bericht.

De Thaise bioloog Thon Thamrongnawasawat heeft dit wolkenfenomeen in verband gebracht met de opwarming van de aarde.

“Nu de oceanen warmer worden, komt er meer damp vrij in de lucht, die dikke wolken vormt die een enorme hoeveelheid water vasthouden”, schreef hij in een Facebook-bericht.  “Deze wolken zijn dikker dan normaal en kunnen zware regenbuien veroorzaken.  Gelukkig blies de sterke wind de meeste van hen weg en kregen we maandag lichte regen.

“Dit is nog maar het begin van het tijdperk van ‘extreem weer’, veroorzaakt door decennialange uitstoot van broeikasgassen”, zei hij.  “Dit jaar hebben we het al zien gebeuren in Pakistan, waar zware regenval gedurende acht weken grote overstromingen heeft veroorzaakt waarbij meer dan 1.000 mensen zijn omgekomen en meer dan 33 miljoen mensen op de vlucht hebben geslagen.”

Khun Thon, die assistent-decaan is aan de Faculteit der Visserij van Kasetsart University, riep mensen op om hun steentje bij te dragen aan het terugdringen van de opwarming van de aarde.

“De storm komt steeds dichterbij.  We weten allemaal wat we moeten doen, dus we moeten het zo veel mogelijk doen.  Vergeleken met wat komen gaat, is dit kleine ongemak niets dat we niet aankunnen”, zei hij. 

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: The Nation 
Content: Olleke Bolleke in Centraal-Thailand 
Bron: The Nation 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!