De crash F-5 straaljager in Lopburi wordt verweten aan een vogel

LOPBURI:- Volgens luchtmachtwoordvoerder van de AVM, Khun Prapas Sornchaidee is een vogelaanvaring van de F-5 straaljager crash afgelopen vrijdag tijdens een training in de wijk Chai Badan in Lopburi , waarbij de piloot gewond raakte, de vermoedelijke oorzaak.

Khun Prapas zei dat hij door zijn onderzoeksteam was geïnformeerd dat de 36-jarige piloot, W/Cdr Sutthimet Ouamma, goed aan het herstellen was. De piloot liep bij het ongeval twee gebroken benen en een gebroken linkerarm op.

Sutthimet vroeg zijn vrouw om te helpen een brief te schrijven over waarom hij uit het vliegtuig moest springen nadat hij het vliegtuig uit woonwijken had gevlogen.

Prapas verklaarde dat Sutthimet in de desbetreffende brief geschreven had dat terwijl hij aan het vliegen was, een hard voorwerp, vermoedelijk een grote vogel, tegen het bladerdak van de jet sloeg, waardoor het versplinterde en afbrak.

Onmiddellijk daarna werd hij bespat met de resten van het dier en was hij niet in staat de straaljager te besturen die op dat moment met ongeveer 800 km/u vloog.

Nadat Sutthimet zich met de schietstoel uitgeworpen had, stortte het jet neer nabij een groot meer in een oefengebied in Tambon Bua Chum in het district Chai Badan.

De resten van de straaljager lagen verspreid over het gebied en de autoriteiten hebben het wrak en de directe omgeving afgezet.

De uitgeworpen piloot werd met spoed naar het Chai Badan-ziekenhuis in Lop Buri gebracht, waar hij eerst werd behandeld aan zijn verwondingen.  Hij verkeert in een stabiele toestand en wordt nu medisch behandeld in het Bhumibol Adulyadej-ziekenhuis in Bangkok.

Prapas verklaarde verder dat de piloot  in de brief geschreven had dat hij zich verontschuldigde bij de opperbevelhebber van de Royal Thai Air Force omdat hij het vliegtuig niet veilig op een luchthaven kon landen.

De opperbevelhebber heeft zijn diepe bezorgdheid geuit over de gewonde piloot.

Een bron zei dat het vliegtuig bijna 40 jaar oud was, maar goed was onderhouden. De luchtmacht beschikt over vloot van 19 F-5’s in de provincie Ubon Ratchathani. 

****Voor de vliegtuigspotters of de mensen die expert zijn in het herkennen van vliegtuigen, wil ik er op wijzen dat de Thaise media steeds en immer spreken over een F-5, voor mij is het een gewoon een straaljager.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Vertaling: Olleke Bolleke in Centraal Thailand 
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!