De Covid19 overdracht in Thailand van kat-op-mens trekt wereldwijde aandacht

BANGKOK:- De eerste overdracht van het Covid19 virus van kat op mens werd gedocumenteerd in een studie van de Prince of Songkla Universiteit en gepubliceerd in de 6 juni-editie van het Tijdschrift voor opkomende infectieziekten van de Amerikaanse Centrum voor ziektecontrole en Preventie.

De overdracht werd vier dagen later wereldwijd onder de aandacht gebracht door de New York Times.

De studie verhaalde het geval van een vader en zoon in Bangkok die symptomen ontwikkelden en positief testten op Covid19 op 4 augustus 2021. Vanwege een tekort aan ziekenhuisbedden in Bangkok werden de twee mannen op 8 augustus naar een ziekenhuis in Songkhla gebracht.  De vader en zoon namen hun kat mee op de 20 uur durende ambulancerit naar Songkhla.

Nadat de mannen in het ziekenhuis waren opgenomen, werd de kat voor onderzoek naar een veterinair ziekenhuis gebracht.  Hoewel de kat er gezond uitzag, verzamelde de 32-jarige dierenarts neus- en rectale monsters, die positief op Covid19 testte. 

Terwijl de dierenarts de neus van de kat afveegde, niesde het dier.  Hoewel ze tijdens het afnemen handschoenen en een masker droeg, had ze geen gelaatsscherm om haar ogen te beschermen.

Op 13 augustus kreeg de dierenarts symptomen, waaronder koorts en hoesten, en kort daarna testte ze positief op Covid19 virus.

Het laboratorium van “Genomische sequencing” onthulde dat de eigenaren van de kat, de kat en de dierenarts allemaal besmet waren met dezelfde versie van de Delta-variant, die verschilde van virale monsters die destijds bij andere patiënten in Songkhla waren genomen.

PCR-testen suggereerde dat de kat een hoge virale lading had op het moment van het veterinaire onderzoek.  Geen van de nauwe contacten van de dierenarts had op dat moment Covid-19 en ze had geen eerdere ontmoetingen met de eigenaren van het huisdier, wat de theorie ondersteunt dat de kat achter de infectie van de dierenarts zat.

Thaise onderzoekers zeiden dat dit het eerste gedocumenteerde geval van overdracht van kat op mens was, hoewel het zeer zeldzaam is omdat katten een zeer korte virale uitscheidingsperiode van ongeveer vijf dagen hebben.

Ondertussen citeerde de New York Times Dr. Scott Weese, een expert op het gebied van infectieziekten aan de Canadese Universiteit van Guelph, die zei: “Katten lopen veel meer kans het virus van mensen op te lopen dan het op hen over te dragen, zeggen wetenschappers.  

Maar hoe het óók zij, deze zaak herinnert ons eraan dat mensen die besmet zijn met het virus voorzorgsmaatregelen moeten nemen rond hun huisdieren – en dat dierenartsen en asielmedewerkers die in contact kunnen komen met besmette dieren hetzelfde moeten doen.”

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Div. Media 

Eén gedachte over “De Covid19 overdracht in Thailand van kat-op-mens trekt wereldwijde aandacht”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!