De buitenlandse aankomsten in Thailand worden gescreend 

om verdere verspreiding van apenpokken te voorkomen

BANGKOK:- De Thaise regering neemt voorzorgsmaatregelen om inkomende reizigers uit landen met uitbraken van apenpokken te screenen in de hoop om verdere verspreiding ervan in het Koninkrijk te voorkomen.  De Minister van Volksgezondheid, khun Anutin Charnvirakul meldde dat zijn ministerie de screening van luchthavens coördineert en zich richt op mensen die reizen uit landen die worstelen met een uitbraak van apenpokken.

De plv. directeur van de nationale gezondheidsdienst heeft de luchthavens in de landen gevraagd om de inspanningen van hun quarantainekantoren op te voeren en de screening van buitenlandse aankomsten uit landen met verspreiding van apenpokken te verhogen.  Eind deze week werden 138 reizigers uit Afrika en 2389 reizigers uit Europa gescreend op apenpokken, hoewel er tot nu toe geen besmettingen zijn gevonden.

Khun Anutin probeerde de mensen gerust te maken met het feit dat apenpokken lang niet zo ernstig of besmettelijk is als de Covid19 pandemie waar de wereld van herstellende is, maar het is nog steeds belangrijk om te proberen de voortdurende verspreiding ervan te voorkomen.  In tegenstelling tot het coronavirus kan apenpokken niet worden overgedragen zonder directe inhoud van laesies of lichaamsvloeistof, of langdurig contact met iemand die besmet is.  En eenmaal besmet, kan de infectie ongemakkelijk zijn, maar de meeste mensen kunnen thuis herstellen met een laag risico op overlijden.

Toch dringen de autoriteiten erop aan om zowel proactief te zijn in het voorkomen van de verspreiding als het testen en rapporteren van mogelijke infecties, waarbij gezondheidsautoriteiten de voorlichtingscampagnes opvoeren.  Mensen die seksueel actief zijn, vooral degenen die wisselen sekscontacten hebben, lopen het grootste risico, aangezien apenpokken wordt verspreid door nauw fysiek contact.

De Wereldgezondheidsorganisatie meldde dat seksueel contact tussen twee mannen nog steeds de meest voorkomende bron van overdracht is, en suggereert dat homo- en biseksuele mannen proberen hun aantal seksuele partners te verminderen totdat de wereldwijde uitbraak is vertraagd om zichzelf te beschermen en verdere verspreiding te voorkomen.

Thailand heeft tot nu toe twee bevestigde gevallen van apenpokken gevonden.  De eerste was een besmetting van een 27-jarige Nigeriaanse man die op 18 juli in Phuket de diagnose kreeg en het land ontvluchtte door naar Cambodja te vluchten, waar hij werd gearresteerd in Phnom Penh.  Meer dan 50 mensen zijn getest op apenpokken nadat ze in contact zijn gekomen met die man, en tot nu toe zijn er geen nieuwe infecties gevonden.

De tweede infectie was helemaal niet gerelateerd en werd gevonden bij een 47-jarige Thaise man die meldde dat hij op 15 juli symptomen kreeg nadat hij seks had gehad met een Europese man, naar wie de gezondheidsautoriteiten nog steeds op zoek zijn.  16 van de 17 mensen waarvan is vastgesteld dat ze in contact zijn gekomen met die Thaise man, hebben negatief getest op apenpokken en één test is nog in behandeling.

Iedereen die vreestte zijn blootgesteld aan apenpokken, wordt in een quarantaine van 3 weken geplaatst om mogelijke verspreiding te voorkomen.  Vaccins zijn in ontwikkeling, en velen geloven dat oude pokkenvaccins effectief kunnen zijn tegen de vergelijkbare ziekte.  Vaccins die beschikbaar komen, zullen eerst worden toegewezen aan eerstelijnswerkers en gezondheidswerkers om hen te immuniseren bij de behandeling van mogelijke uitbraken.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!