De bubbelhuidziekte verspreidt zich verder naar runderen in 18 Thaise provincies

~DE KOE BIJ DE HORENS VATTEN~
(Met een lastige klus beginnen)

BANGKOK:- Het departement van veeteelt in Thailand is op zoek naar een vaccin voor een huidziekte die zich verspreidt over de veestapel van het koninkrijk, zo maakte Khun Sorravis Thaneto, zijnde de directeur van het veeteelt departement bekend.

Khun Thaneto vertelde dat het departement contact zoekt met vaccinproducenten in het buitenland om vaccins te kopen en deze te importeren.

De ziekte verspreidt zich onder de stallen in 18 provincies in het noordoosten, de centrale regio en het noorden, waaronder Kalasin, Roi Et, Nakhon Phanom, Maha Sarakham, Khon Kaen, Kanchanaburi, Nakhon Pathom en Chiang Rai.


Afdelingsfunctionarissen ontdekten de ziekte vorige maand voor het eerst in het dorp Don Daeng in het Phanom Phrai-district van Roi Et, en de bevinding werd op 9 april aan de Wereldorganisatie voor Diergezondheid gemeld, aldus Thaneto.

Hij zei dat mensen zich geen zorgen hoeven te maken over de ziekte, omdat deze niet op mensen kan worden overgedragen.  Het wordt verspreid via muggen, vliegen en teken. Het department heeft het personeel verteld om ziektebestrijdingsmaatregelen in hun respectieve gebieden op te leggen, zei de directeur

Deze maatregelen omvatten de circulatie van informatie over symptomen en de algemene verspreiding van de ziekte en een vereiste voor fokkers om de toestand van hun vee te controleren, zei hij.

Besmette runderen vertonen symptomen zoals slaperigheid, kwijlen, verminderde eetlust en puisten op de huid.  Boeren die net nieuw vee hebben binnengehaald, wordt aangeraden om ze 28 dagen te isoleren en ze onder netten te laten rusten.

Het wordt ook aanbevolen om insecticiden te sproeien om te voorkomen dat insecten de ziekte overdragen.

Ten slotte wordt veehandelaren gevraagd om op zijn minst 50 kilometer afstand te doen van gebieden waar de ziekte zich heeft verspreid om verdere infecties te voorkomen, zei de heer Thaneto.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: chiangmaione
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: chiangmaione.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!