De boeren in Korat ten einde raad, de heersende huidziekte doodt dagelijks hun vee

~BOEREN EN VARKENS WORDEN KLAGEND VET~
(Klagen wil nog lang niet zeggen dat het slecht gaat.

NAKHON RATCHASIMA:- De boeren in Nakhon Ratchasima klagen dat een landelijke uitbraak van bultige huidziekte (LSD) nu elke dag vee in deze noordoostelijke provincie doodt.

De LSD heeft zich verspreid naar 75.000 runderen in Thailand, waarbij 9.000 dieren zijn omgekomen, zo meldde het Thaise departement van vee. Ongeveer 9.000 waren ook hersteld van de ziekte, voegde het eraan toe.

Khun Vipot Prachit, hoofd van het dorp Non Muang, vertelde donderdag aan verslaggevers dat meer dan 100 runderen in zijn gebied besmet waren met LSD, dat dagelijks dodelijke slachtoffers maakt.

De ziekte, die niet op mensen kan worden overgedragen, veroorzaakt een lagere melkafgifte, schade aan de huid en in ernstige gevallen zelfs de dood.

De lokale bevolking roept om hulp van de overheid om de financiële verliezen als gevolg van de sterfgevallen te compenseren.

Een lokale boerin Pranom Mandee, 57,  vertelde dat 10 van haar 45 runderen nu besmet zijn met LSD en dat er al één is overleden. Ze zei dat zij en collega-boeren dringend overheidssteun nodig hebben, aangezien er geen medicijnen beschikbaar zijn om de besmette dieren te behandelen.

Deze week begon een overheidscampagne om runderen te vaccineren tegen LSD, maar het vaccin moet worden geïmporteerd en de beschikbaarheid van de vaccins is beperkt.

Een zending van 264.000 vaccins arriveerde eerder deze maand, en deze week worden nog eens 36.000 vaccins verwacht.  Vorige maand werd een partij van 60.000 vaccins ingekocht door de afdeling Veeteelt.

Tot nu toe zijn er enkel vee uit Nakhon Ratchasima en de provincie Kalasin, ook in het noordoosten tegen LSD ingeënt.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: The Nation 
Content: Olleke Bolleke in Noordoost Thailand
Bron: The Nation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!