De bevolking van Thailand schakelt over op houtskool naarmate de prijs van kookgas stijgt

THAILAND:- De vraag naar houtskool neemt in Thailand toe naarmate de prijs van kookgas stijgt.  Veel eetgelegenheden en huishoudens wenden zich nu tot houtskool als een goedkopere manier om hun fornuizen van brandstof te voorzien.

Deze trend zou slecht nieuws kunnen zijn voor de chronische luchtvervuiling in Thailand, aangezien houtskool bij verbranding minstens twee keer meer CO2 en fijnstof produceert dan kookgas.

Een inwoner van Phichit, Khun Thongkham Tocharoen, die houtskool voor de verkoop produceert, bevestigde dat de vraag naar haar product de afgelopen weken enorm is toegenomen.

Ze verkoopt houtskool voor 300 baht per zak en zei dat ze niet van plan was de prijs snel te verhogen, ondanks de stijgende kosten van hout, haar grondstof.

De meeste van haar klanten zijn eigenaren van lokale levensmiddelenwinkels die overgingen op houtskool nadat de kookgasprijs in april begon te stijgen toen de regering de brandstofsubsidies verlaagde.

De stijgende brandstofprijzen hebben ook de transportkosten opgedreven, wat heeft geleid tot een sterke stijging van de prijs van groenten en andere basisgoederen.

De inflatie in Thailand bereikte in mei 7,1 procent toen de oorlog tussen Rusland en Oekraïne de wereldwijde energieprijzen bleef beïnvloeden.

In de provincie Uthai Thani werd gisteren prei verkocht tegen 120 baht per kilogram, een stijging van 70-80 baht enkele weken geleden.  Inmiddels is de prijs van broccoli gestegen van 80 baht per kilo naar 120 baht en paprika van 60-70 baht per kilo naar 150 baht.

De zgn. Bird’s-eye pepers (phrik khinoo suan) zag de hoogste prijsstijging, van 150-170 baht per kilo naar 250 baht.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: The Nation
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: The Nation

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!