🎥 | De beruchte bus nr. 8 racet weer door Bangkok

BANGKOK:- De busroute nr. 8 in de Thaise hoofdstad is berucht en heeft inmiddels verschillende parodieliedjes, virale TikToks, gruwelijke YouTube-films en zelfs een langspeelfilm in Fast & Furious-stijl voortgebracht.

De “roze duivel” brult door de drukke straten van Bangkok, haalt woedend tuk-tuks, auto’s en motorfietsen in, terwijl hij ternauwernood een botsing ontwijkt terwijl het vertraagt ​​​​om passagiers in staat te stellen door te klauteren voordat ze teruggaan naar het hectische verkeer van de hoofdstad.  

Welkom aan boord van bus nr. 8.
De route nr. 8 is berucht in de Thaise hoofdstad en heeft parodieliedjes, virale TikToks, gruwelijke YouTube-video’s en zelfs een langspeelfilm in Fast & Furious-stijl voortgebracht.  Nu worden de ouderwetse dieselbussen uitgefaseerd en vervangen door schonere elektrische modellen.

Maar de huiveringwekkende capriolen van de “Pink Devils”, zoals Thais ze noemen, maskeren de moeilijke omstandigheden voor overwerkte chauffeurs die worden gepusht om hun routes zo snel mogelijk te rijden.

 “Het is een wedstrijd”, zei chauffeur khun Aphisak Sodmui, die het afgelopen decennium zijn “hete” bus heeft bestuurd – zoals de niet-geconditioneerde, meestal open raammodellen worden genoemd.

Ongeveer 60 van dergelijke bussen rijden op de 30 kilometer lange route, waarbij passagiers 10 baht ($ 0,27) in rekening worden gebracht die van noord naar zuid gaan – onderdeel van het bredere netwerk van Bangkok dat ongeveer 700.000 mensen per dag vervoert.

Een opeenvolging van spraakmakende No.8-sterfgevallen in de afgelopen jaren hebben de roep om hervorming doen toenemen en nu zijn nieuwe bedrijven het systeem aan het herzien, een verbeterde service belovend en de bussen vervangend door elektrische voertuigen.

Maar met een wereldwijde ranglijst van negende hoogste in verkeersdoden volgens de Wereldgezondheidsorganisatie, heeft de nieuwe gouverneur van Bangkok, Chadchart Sittipunt, een lange reis voor de boeg in zijn pogingen om de door het verkeer verstikte megalopolis op te ruimen.

En het ziet er niet naar uit dat de nummer 8 zijn reputatie zo gemakkelijk aan het wankelen zal brengen – een van de pas ingehuldigde bussen is al gecrasht, hoewel niemand gewond is geraakt.

‘Niet beangstigend’
Het probleem ligt volgens de Thaise transportexpert Sumet Ongkittikul bij de particuliere bedrijven die de routeconcessie leasen van de centrale Bangkok Mass Transit Authority (BMTA). Onder hun leiding krijgen chauffeurs een deel van de kaartverkoop per rit, bovenop hun salaris.

“Het is dus heel logisch dat elke chauffeur zich probeert te haasten om zoveel mogelijk passagiers te krijgen”, legde hij uit.

“Zelfs binnen het bedrijf racen de buscoureurs tegen elkaar om zoveel mogelijk passagiers in hun bus te krijgen.”

No.8-coureur khun Aphisak vult zijn dagloon van tussen de 150-200 baht (ongeveer $5) aan met 10 procent van de dagelijkse kaartverkoop.

 “We moeten de route minstens vier keer per dag afleggen om genoeg geld te verdienen om te kunnen leven”, zo vertelde khun Aphisak.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Bangkok
Bron: Bangkokjack.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!