De economische vooruitzichten van Thailand tot 2023 zien er somber uit

BANGKOK:- De economische vooruitzichten van Thailand zien er somberder uit dan de meesten hadden verwacht, aangezien een aantal belangrijke bronnen van economische groei de komende maanden waarschijnlijk in beroering zullen komen en de export en het toerisme niet aan de verwachtingen voldoen nu de wereldeconomie hapert.

In Thailand, dat een economische opleving doormaakt nadat het land in juli 2022 voor het toerisme werd opengesteld, is het aantal toeristen in augustus gestegen tot 1,17 miljoen, de tweede maand met meer dan 1 miljoen toeristen en zal naar verwachting blijven stijgen in september wanneer de gegevens worden vrijgegeven.

De andere groeimotor van Thailand is de exportsector, die ook veerkrachtig blijft.  Uit gegevens van de Bank of Thailand (BoT) voor de maand augustus 2022 blijkt dat de export met 8,2% joj toenam, hoewel de cijfers iets lager waren in vergelijking met de voorgaande maand, aangezien de wereldeconomie begint te vertragen.

De toeristenaantallen hebben ook bijgedragen aan een boost van de binnenlandse consumptie nu het vertrouwen in de economie begint te herstellen, maar met een mogelijke wereldwijde recessie kan die toename van het toerisme in gevaar komen.  De wereld zal naar verwachting in 2023 in een recessie terechtkomen, aangezien de meeste centrale banken nu zijn overgegaan tot agressieve verhogingen van de rentetarieven om de op hol geslagen inflatie te beteugelen.

De Thaise inflatie heeft het hoogste punt in 14 jaar bereikt: in augustus bedroeg de consumentenprijsindex (CPI) 7,86%, in juli 7,61%, in juni 7,66% en in mei 7,1%.

De stijgende inflatie, aangewakkerd door stijgende energiekosten, heeft het Monetary Policy Committee (MPC) ertoe aangezet de rentetarieven de afgelopen twee vergaderingen met 50 basispunten (0,50%) te verhogen.  Op de vergadering van 10 augustus werd de rente verhoogd met 0,25% en op de vergadering van 28 september opnieuw met 0,25%.  Met deze twee renteverhogingen is de beleidsrente in Thailand gestegen naar 1%.

De volgende MPC-vergadering is gepland op 30 november, ongeveer 28 dagen na de vergadering van de Amerikaanse Federal Reserve Board (Fed), die mogelijk de rente opnieuw zou kunnen verhogen.

De Fed, die de rente in elk van de laatste drie vergaderingen met 0,75% heeft verhoogd (in totaal 2,25%), is open geweest over de wens de inflatie in de hand te houden en staat open voor agressievere renteverhogingen in de nabije toekomst.  Recente renteverhoging door de Fed met 75 basispunten, waarmee de doelstelling voor de Federal Funds-rente op 3-3,25% komt.  De volgende FED-vergadering is gepland op 1 en 2 november.

Eind vorige week verklaarde Mary Daly, president van de Federal Reserve Bank van San Francisco, dat zij gelooft dat het nodig is om de rentetarieven te verhogen naar een bandbreedte van 4,5% tot 5% en ze daar tot eind 2023 te houden om de Amerikaanse inflatie onder de controle te brengen.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Asean Now

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!