De Bank van Thailand gaat de kosten voor contante transacties onder de loep nemen

BANGKOK:- Doordat de digitale betalingen in het land sterk toenemen, gaat de Centrale Bank van Thailand zich richten op gebruikers van contant geld en gaat de centrale bank de structuren voor bankkosten aanpassen. De aanpassingen maakt deel uit van de inspanningen van de centrale bank om digitale betalingen te bevorderen en een minder contantafhankelijke samenleving te creëren. 

De toezichthouder gaat meer aandacht aan enkele consumentensegmenten besteden waaronder die geen gebruik maken van digitale betalingen. Volgens de gouverneur van de Bank of Thailand, Khun Sethaput Suthiwartnarueput, is de centrale bank in gesprek met banken over het aanpassen van vergoedingsstructuren, die zowel bank-tot-klantvergoedingen als interbancaire vergoedingen omvatten.

Sommige banken brengen hun concurrenten kosten in rekening voor toegang tot het betalingssysteem, wat uiteindelijk gevolgen heeft voor de consument. In het licht hiervan is de toezichthouder van mening dat een herschikking van de algehele vergoedingsstructuur moet worden overwogen, zo vertelde khun Sethaput. 

Khun Wipawin Promboon, de directeur van de strategieafdeling voor financiële instellingen van de Bank of Thailand, zei dat de centrale bank van plan is een nieuwe vergoedingsstructuur voor alle banken in gelijke mate af te dwingen. De toezichthouder staat open voor prijsconcurrentie in overeenstemming met de marktmechanismen, zei ze.

“De centrale bank is van plan om de transactiekosten voor contant geld met de banken te bespreken om een ​​evenwicht te vinden in deze kwestie”, zei khun Wipawin. Sommige banken hadden onlangs plannen aangekondigd om kosten in rekening te brengen voor opnames bij geldautomaten zonder kaart, maar die plannen werden uitgesteld vanwege sterke tegenstand van de consument. De acceptatie van digitaal bankieren in het land groeit in lijn met het digitale tijdperk, maar de op vergoedingen gebaseerde inkomsten van de banksector nemen af ​​en banken worden geconfronteerd met hoge kosten voor contante diensten.

Kris Chantanotoke, topman bij de Siam Commercial Bank zei dat banken een nieuwe vergoedingsstructuur bespreken om een ​​evenwicht te vinden tussen diensten en vergoedingen naarmate de overgang naar een digitale en geldloze samenleving vordert. “Als banken extra kosten in rekening brengen voor bepaalde diensten, moeten die gebaseerd zijn op verbeterde service, gemak en redelijke prijzen die klanten kunnen accepteren”, zei hij. Hoewel contante transacties, inclusief het gebruik van geldautomaten, zijn afgenomen, besteden banken nog steeds veel aan geldbeheer en beveiligingssystemen.

Voor sommige klantsegmenten zijn contante transacties en pinbetalingen nog steeds noodzakelijk. Khun Kris zei dat SCB manieren zoekt om ATM-kosten te minimaliseren door kosten en inkomsten te delen met andere banken. 

Het SCB richt zich ook op het uitbreiden van zijn digitale bankdiensten en het genereren van meer op vergoedingen gebaseerde inkomsten uit zijn digitale platform, zei hij. Met in totaal 17 miljoen klanten, waarvan 14 miljoen gebruikers van digitaal bankieren, is SCB van plan om inkomsten uit vermogensbeheer en bankverzekeringen op basis van vergoedingen te laten groeien, die een groot groeipotentieel hebben, aldus khun Kris.

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!