De Bank of Thailand stelt voor om 1 biljoen baht extra te lenen en btw van 7 naar 10 procent te verhogen ten behoeve van het economisch herstel

BANGKOK:- De Bank of Thailand, afgekort het BOT, geheten schat het verlies aan inkomsten als gevolg van de Covid-19-pandemie van 2020 tot 2022 op 2,6 biljoen Baht.

De gouverneur van het BOT, khun Sethaput Suthiwartnaruepu verklaarde gisteren dat de verlenging en escalatie van de pandemie kleine en middelgrote ondernemers en mensen die hun baan hadden verloren het hardst hadden getroffen.

“De overheidsreserves zullen niet voldoende zijn om de economie te stimuleren om op tijd te herstellen en dit zal een enorm economisch litteken achterlaten dat de economische groei van het land zal belemmeren, zelfs nadat de uitbraak voorbij is”, zo waarschuwde hij.

“De regering moet daarom minstens 1 biljoen Baht, of te wel 7 procent van het bruto binnenlands product (bbp) lenen en in de economie injecteren, waardoor de overheidsschuld op lange termijn sneller zal afnemen.

“De centrale bank schat dat de staatsschuld in 2024 een piek zal bereiken van 70 procent van het bbp en daarna zal afnemen als gevolg van economisch herstel”, zei Sethaput.

“Door 1 biljoen baht te lenen, zou de overheidsschuld tegen 2031 stabiel moeten blijven op 62,6 procent van het BBP. Zonder de injectie van 1 biljoen THB zou de staatsschuld in 2031 echter op 67,6 procent kunnen blijven.”

Khun Sethaput voegde eraan toe dat voor het lenen van 1 biljoen Baht een specifiek plan nodig zou zijn om de financiën van het land weer sterker te maken, en een van de belangrijkste maatregelen zou zijn om de belastingen te verhogen, met name de belasting over de toegevoegde waarde (btw).

“Verhoging van de btw is onvermijdelijk, aangezien Thailand deze sinds de financiële crisis in 1997 op 7 procent heeft gehouden, terwijl het 10 procent had moeten zijn”, zei hij.

“Door belastingen te verhogen, zou de overheid naar schatting een extra inkomen hebben van 60 baht miljard per jaar.”

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock
Content: Olleke Bolleke in Oost Thailand 
Bron: The Nation 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!