De arbeiders uit 4 Thaise buurlanden mogen tot begin 2025 in Thailand de handjes laten wapperen

BANGKOK:-Het Thaise kabinet heeft besloten om het verblijf van migrerende werknemers uit Myanmar, Cambodja, de Democratische Volksrepubliek Laos en Vietnam in Thailand tot 13 februari 2025 te verlengen, dit om het tekort aan arbeidskrachten in de industrie en diensten aan te pakken.

De woordvoerder van de Thaise regering, khun Thanakorn Wangboonkongchana zei gisteren dat deze verlenging geldt voor zowel arbeidsmigranten met als zonder papieren, maar dat ze wel een verlenging van hun verblijf moeten aanvragen.

Hij zei dat gedocumenteerde werknemers van wie de werkvergunning op 13 februari volgend jaar afloopt, in twee groepen zullen worden verdeeld die geschat worden op ongeveer 1,69 miljoen mensen.

De eerste groep zijn degenen die op 1 augustus van dit jaar hun werkvergunning in Thailand hebben gekregen.  Zij moeten voor 13 februari 2023 verlenging aanvragen.  Degenen die hun vergunning na 1 augustus van dit jaar ontvangen, kunnen verlenging aanvragen voordat hun vergunning verloopt, met telkens één jaar voor twee opeenvolgende jaren.

Voor arbeidsmigranten zonder papieren moeten werkgevers de namen van de mensen die ze in dienst willen nemen, indienen bij het ministerie van Arbeid, waarna ze binnen 60 dagen na het indienen van de lijst met namen werkvergunningen aanvragen voor hun voorgestelde werknemers.  Deze arbeiders zonder papieren mogen tot 13 februari volgend jaar in het land werken.

Als deze werknemers willen blijven werken, moeten ze een verlenging van hun tewerkstellingsvergunning aanvragen, waarmee ze nog een jaar mogen werken.  Er zullen twee verlengingen worden verleend, maar die kunnen slechts tot 13 februari 2025 blijven, zoals de gedocumenteerde migrerende werknemers, zei Thanakorn, eraan toevoegend dat werkgevers ongeveer 120.000 werknemers in deze categorie willen aannemen.

 Volgens het ministerie van Arbeid waren er in oktober 2020 2,34 miljoen gedocumenteerde migrerende werknemers in Thailand.  Het werkelijke aantal werknemers zonder papieren is niet bekend, aangezien de smokkel van deze mensen nog steeds wijdverbreid is en een aantal smokkelbendes bijna dagelijks wordt betrapt.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: ทีวี ภูมิภาค 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Thai PBS World

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!