De afschrijving van de Thaise baht kan wijdverbreide gevolgen hebben

BANGKOK:- Khun Sakkapop Panyanukul, directeur van de Economische en Beleidsafdeling van de Bank of Thailand (BOT), zei dat de baht in de maanden maart en april aanzienlijk in waarde is gedaald en sinds het begin van 2022 met 2,5% in waarde is gedaald. De waardevermindering van de baht kan gevolgen hebben voor de productie, de grondstoffenprijzen en de inflatie.

Volgens de directeur hebben mondiale factoren zoals de oorlog in Oekraïne, de economische neergang in China en verwachte aanpassingen aan de benchmark van de Amerikaanse centrale bank een belangrijke bijdrage geleverd.  Hij zei niettemin dat hij gelooft dat de daling van de baht consistent is gebleven met de regionale valutatrends.

Sakkapop zei ook dat de BOT zal ingrijpen om de baht te stabiliseren als deze aanzienlijke volatiliteit of bewegingen ervaart die in tegenspraak zijn met de Thaise economische fundamentals.  Hij merkte op dat een dergelijke interventie tot doel zou hebben een soepele bedrijfsvoering te garanderen en het economische herstel van de natie te vergemakkelijken.  

Hij adviseerde ook dat bedrijven voorzorgsmaatregelen nemen om zichzelf beter te isoleren van problemen die verband houden met fluctuerende wisselkoersen.

De senior directeur merkte op dat de lokale economie in maart een neergang kende, aangezien zowel de overheidsuitgaven als de bedrijfsinvesteringen daalden.  Voor de maand daalde de particuliere consumptie-index met 0,9% ten opzichte van februari, terwijl de particuliere investeringen met 0,4% daalden en de industriële productie-index met 0,9%.  Evenzo daalden de overheidsuitgaven en -investeringen tegen de achtergrond van hogere grondstoffen- en energieprijzen.

De export steeg echter met 18,9% op jaarbasis, terwijl de overzeese reizigers in de voorgaande maand met 210.000 toenamen. 

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: NNT News

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!