Cyberpolitie van Thailand waarschuwt: “trap niet in de Chinese rode envelope zwendel”

BANGKOK:- De cyberpolitie van Thailand heeft een waarschuwing afgegeven voor een online Chinees Nieuwjaar-zwendel nadat er zich tientallen slachtoffers hadden gemeld dat hun bankrekeningen waren gehackt en leeggemaakt.  

Gisteren heeft het Thaise Onderzoeksbureau voor cybercriminaliteit, afgekort het CCIB genoemd, via Facebook gewaarschuwd voor een ​“Free Red Envelope”-zwendel.  Tijdens het komende Chinese Nieuwjaar — of Lunar New Year — , is het een populaire traditie voor jongere gezinsleden om rode enveloppen (“angpao” genoemd in het Thais) te ontvangen met daarin geld.

Oplichters komen alvast in de vakantiestemming door sms’jes te sturen naar willekeurige telefoonnummers waarin ze zeggen dat ze een gratis Angpao hebben gewonnen.  Het bericht vraagt ​​de “winnaar” om op een link te klikken om zijn geldprijs te claimen, waarna hij naar een website wordt geleid die om persoonlijke en financiële informatie vraagt.  Meer dan 20 slachtoffers meldden slachtoffer te zijn geworden van de Chinese nieuwjaarszwendel.  De oplichters hackten hun bankrekeningen en maakten zoveel mogelijk over.

De politie heeft de Chinese nieuwjaarszwendel nader onderzocht en vond meer dan 100 slachtoffers die voor in totaal miljoenen baht waren opgelicht.  Bij een andere zwendel doen hackers zich voor als bekende online winkelplatforms en sturen ze sms-berichten waarin ze klanten speciale kortingen aanbieden als ze op de link klikken.

Vorig jaar heeft de Nationale omroep telecommunicatie commissie, het NBTC, een slimme zet gedaan om callcenterzwendel te bestrijden, het netnummer +697 toegevoegd aan IP-oproepen om mensen te helpen potentiële oplichters te herkennen.  

Als u wordt gebeld door een nummer dat begint met +697, moet u niet opnemen.  De afdeling digitale economie en samenleving van Thailand heeft gezegd dat het hoogstwaarschijnlijk een frauduleus callcenter is dat U op te lichten.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Thaise media

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!