Covidpil MSD mag al gebruikt worden, nu nog wachten op de pil van Pfizer

NEW YORK:- Nederland en andere Europese landen mogen de anti-Covid-pil van MSD alvast gebruiken, in afwachting van goedkeuring en toelating. Dat heeft de Europese toezichthouder voor geneesmiddelen, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam vrijdag laten weten.

Met het advies kunnen landen alvast besluiten om het middel te verstrekken „met het oog op toenemende besmettingscijfers en sterfte door Covid-19 in de Europese Unie”, aldus het EMA.

De MSD-pil heet molnupiravir en wordt op de markt gebracht onder de naam Lagevrio. Het middel is bedoeld voor mensen die net positief zijn getest op het virus en risico lopen daar heel ziek van te worden. Binnen vijf dagen na de eerste symptomen moeten mensen beginnen met het slikken van de pil. Die nemen ze vervolgens twee keer per dag, vijf dagen lang. Het middel moet voorkomen dat de klachten erger worden en mensen in een ziekenhuis belanden of overlijden.

Het bureau begint ook met de beoordeling van een tweede coronapil. Die is ontwikkeld door Pfizer. Op basis van die eerste beoordeling kunnen landen alvast beslissen om ook die pil in te zetten, in afwachting van de volledige goedkeuring. De Pfizer-pil heet Paxlovid en bevat naast een hulpstof (ritonavir) ook PF-07321332, de werkzame stof tegen corona.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de Telegraaf gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Redactie
Bron: Telegraaf.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!