Controverse in het kabinet over de termijnlimiet van Prayut als premier van Thailand

BANGKOK:- De oppositie is bekritiseerd omdat ze proberen een clausule in de grondwet anders te interpreteren dan bedoeld om voortijdig einde te maken aan de ambtstermijn van premier Prayut Chan-o-Cha.

Khun Thippanan Sirichana, een voormalig plv.  woordvoerster van de Palang Pracharath-partij die nu is verbonden aan het secretariaat van de premier, beschuldigde gisteren de oppositie ervan het onderwerp ter discussie te stellen om het imago van de premier te besmeuren.

Ze zei dat de oppositie bang was dat generaal Prayut zou worden voorgedragen als premier en het land zou leiden voor een tweede termijn.

Khun Thippanan ging verder met het bekritiseren van de “verkeerde interpretatie” van artikel 158 van de grondwet door parlementsleden van de oppositie, door te zeggen dat ze ten onrechte beweerden dat generaal Prayut slechts minder dan een jaar de tijd heeft om zijn functie uit te dienen.

Sectie 158 van het charter verbiedt eenieder om het premierschap van meer dan acht jaar aan te nemen, ongeacht of de termijnen van vier jaar achter elkaar worden uitgezeten.

De oppositie zegt dat de tijd van generaal Prayut als premier in augustus volgend jaar afloopt, aangezien zijn premierschap technisch begon op de dag dat hij werd geïnstalleerd als hoofd van de Nationale Raad voor Vrede en Orde na de coup van 2014.

Khun Thippanan beweerd echter dat het premierschap van generaal Prayut begon toen het huidige handvest in 2017 werd afgekondigd, aangezien de grondwet erkende dat de ambtstermijn van ministers die hun taak van het NCPO-regime hebben overgenomen officieel ingaat op de dag dat het handvest van kracht werd.

In reactie op beweringen van Theeratchai Panthumat, een parlementslid van de Move Forward-partij, die zei dat de ambtstermijn van generaal Prayut terugging tot de dagen van de NCPO, zei Khun Thippanan dat nergens in het handvest staat dat de tijd van generaal Prayut na de staatsgreep moet worden meegeteld bij zijn premierschap  nadat de grondwet van 2017 in werking trad.

Afzonderlijk zal de oppositie vandaag een petitie indienen bij de Nationale Anti-Corruptie Commissie tegen Premier Prayut, Minister van Volksgezondheid Anutin Charnvirakul en Minister van Landbouw Chalermchai Sri-on.

De petitie is gebaseerd op aantijgingen tegen premier Prayut en de twee ministers in het afkeuringsdebat begin deze maand.

Khun Prasert Chantararuangthong, secretaris-generaal van de belangrijkste Pheu Thai-partij van de oppositie, zei dat de aantijgingen onder meer betrekking hebben op de onjuiste behandeling door de regering van het nationale beleid voor de aankoop van vaccins, vermeende corruptie bij de aanschaf van antigeentestkits en het misbruik van quota voor rubbervoorraden die de prijs van rubber veroorzaakten.  instorten.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel dat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Regeringsfoto
Content: Olleke Bolleke in Bangkok
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!