Coffeeshop-uitbater Johan van Laarhoven knokt voor schadeclaim ‘én voor de waarheid’

DEN HAAG:- Ooit zal de waarheid boven tafel komen”, zei Johan van Laarhoven toen hij dinsdagmiddag naar buiten liep bij het Paleis van Justitie in Den Haag. Vanaf tien uur ‘s morgens was hij zelf aanwezig geweest bij een zitting die het fundament moet leggen onder de schadeclaim die hij wil gaan neerleggen bij Staat der Nederlanden, bedoeld als tegemoetkoming voor de vreselijke jaren die hij doorbracht in een Thaise gevangenis. 

In een civiele procedure probeert de 61-jarige Tilburger munitie te vinden voor zijn overtuiging dat het Nederlandse Openbaar Ministerie  verantwoordelijk is voor de 5,5 jaar die hij in Bangkok uitzat in een overvolle, smerige gevangeniscel. Die procedure begon al in de tijd dat hij nog vastzat in Thailand, maar nu hij weer vrij man is, kon hij ook zelf aanwezig zijn in de rechtbank. 

Als getuige was deze keer Charles van der Voort opgeroepen, de man die tussen oktober 2014 en oktober 2018 vier jaar lang hoofdofficier van justitie was in Breda. En dus ook nauw betrokken was bij het strafonderzoek naar Johan van Laarhoven. In juli 2014 had de Thaise politie de voormalige coffeeshophouder al achter de tralies gezet, maar voor alles wat daarna gebeurde, droeg Van der Voort wel verantwoordelijkheid. 

Ondervraagd door drie advocaten noemde Van der Voort de Thaise gevangenschap van Van Laarhoven ‘een nare situatie, Nederland onwaardig’. ,,Ik zag het als mijn morele plicht om daar wat aan te doen.” Van der Voort herhaalde dat Thailand zelf had besloten om Van Laarhoven en zijn Thaise vrouw op te pakken en dat dat voor justitie nooit de bedoeling was geweest, maar hij erkende wel dat het door het Nederlandse OM gedane verzoek om rechtshulp daarin een rol speelde.  

Van Laarhoven vindt dat zwak uitgedrukt: hij is er van overtuigd dat het Nederlandse verzoek hem de das om heeft gedaan. Of zoals zijn advocaat Gerard Spong ooit zei: ,,Nederland heeft Johan voor de Thaise leeuwen gegooid”.

De broers Van Laarhoven praten inmiddels al ruim een half jaar met het Openbaar Ministerie over een schikking. Als die gesprekken mislukken, komt het in Breda ook nog tot een strafzaak waarin beiden worden verdacht van belastingontduiking en valsheid in geschrifte. Duidelijk is dat justitie alleen tot schikken bereid is, als Van Laarhoven miljoenen euro’s op tafel legt. 

De vraag of het wel of niet tot een schikking komt, is niet van invloed op de civiele procedure die moet leiden tot een schadevergoeding voor Van Laarhoven. Wat voor bedrag de oprichter van coffeeshopketen The Grass Company in gedachte heeft, is niet bekend, maar zijn advocaat Gerard Spong zei eerder dat het om een ‘bedrag met heel veel nullen gaat’. Van Laarhoven wijst er ook op dat hij al zijn Thaise bezittingen is kwijtgeraakt. 

Charles van der Voort

Charles van der Voort reisde in 2018 naar Thailand om te praten over de gevangenschap van Van Laarhoven. ,,Van tevoren hadden we alle scenario’s besproken: uitlevering, overlevering, noem maar op. We wilden echt out-of-the-box denken.” Uiteindelijk leidden de gesprekken met Thailand tot niks, al voegde de in 2018 hardhandig aan de kant gezette hoofdofficier daar nog wel aan toe dat het ‘tripje naar Bangkok’ misschien wel de weg effende voor de (later wel geslaagde) missie van minister Grapperhaus. Die kreeg in augustus 2019 gedaan dat Thailand Van Laarhoven naar Nederland liet overbrengen. 

Van der Voort, die na zijn gedwongen vertrek bij justitie advocaat werd, gaf aan dat de Nederlandse justitie Van Laarhoven niet ten koste van alles uit zijn benarde situatie wilde halen. De strafzaak in Breda, gericht op belastingontduiking en fraude, moest wel overeind blijven. Toen in 2018 duidelijk werd dat een vroegtijdige uitlevering van Van Laarhoven zou betekenen dat Nederland hem niet meer mocht vervolgen voor fiscale delicten, was het gesprek voorbij. ,,Het geld was dus toch het belangrijkste”, concludeerde een van Van Laarhovens advocaten. 

De civiele procedure van Van Laarhoven gaat naar verwachting nog zeker een jaar duren. Uiteindelijk moet de rechter beslissen of de Tilburger recht heeft op een vergoeding – en zo ja, hoeveel.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in het Brabants Dagblad gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Brabants Dagblad
Content: René van der Lee
Bron: Brabants Dagblad

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!