China zette Thaise regeringsfunctionarissen onder druk om het Sinovac-vaccin niet te bekritiseren

BEIJING:- De Chinese regering heeft via haar ambassade in Bangkok Thaise regeringsfunctionarissen onder druk gezet op het hoogtepunt van de Covid19 pandemie om het Sinovac-vaccin niet te bekritiseren, zo hebben meerdere bronnen aan de Thai Enquirer bevestigd.

Van het Sinovac-vaccin, dat is ontwikkeld door een Chinees bedrijf, is aangetoond dat het het aantal dodelijke slachtoffers in grote steekproeven vermindert, maar ook minder effectief is dan veel in het westen gemaakte / in licentie gegeven vaccins bij het voorkomen van infecties.

Als gevolg hiervan werd de aandrang van de Thaise regering om in de beginfase van de pandemie alleen te vertrouwen op Sinovac-vaccins en lokaal geproduceerde AstraZeneca-vaccins, op sterke kritiek van het publiek ontvangen.

Op het hoogtepunt van de kritiek in april en mei van dit jaar hebben oppositiepartijen het kabinet en de regeringspartij op de proef gesteld over de beslissing om Sinovac in eerste instantie over te nemen en om verdere bestellingen voor het medicijn nadat bleek dat het minder effectief was tegen de Delta-variant van  Covid19.

Zowel het kabinet van de premier als het ministerie van Volksgezondheid verdedigden destijds het gebruik van het vaccin en wezen op studies die aantonen dat het het sterftecijfer aanzienlijk verlaagt.

Maar nu, volgens verschillende bronnen binnen het ministerie van Volksgezondheid en in de Thaise diplomatieke kringen, is de regering mogelijk onder druk gezet door de Chinese ambassade in Bangkok.

“Chinese regeringsfunctionarissen ontmoetten hoge ministers van het ministerie van Volksgezondheid om hen te benadrukken dat negatieve pers over het Sinovac-vaccin de relatie tussen de twee landen in gevaar zou kunnen brengen”, zei een hoge volksgezondheidsfunctionaris die vroeg om niet genoemd te worden.

“Ze zeiden in feite dat het absoluut noodzakelijk was dat Thaise regeringsfunctionarissen op zijn minst de vaccins niet in het openbaar bekritiseren”, vertelde de bron aan Thai Enquirer.

Een aparte bron binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken in Thailand vertelde aan de redactie van de Thai Enquirer dat de Chinese diplomaten ook Thaise functionarissen hebben ontmoet in de Bangkok Metropolitan Administration en het kabinet.

“Ze wilden over Sinovac praten, maar ik heb die bijeenkomsten niet bijgewoond”, zo vertelde de bron aan Thai Enquirer.

Een derde bron, ook bij het ministerie van Volksgezondheid, zei dat er bevelen waren uitgevaardigd door de “hele top” dat artsen of gezondheidswerkers geen commentaar mochten geven op de werkzaamheid of het gebruik van Sinovac.

“Ze zijn erg gevoelig na de ontmoeting met de Chinezen over uitspraken over de vaccins”, aldus de bron.

“Ik bedoel, zelfs op zichzelf zijn de verdiensten voor Sinovac er.  Het was het enige beschikbare vaccin dat in grote hoeveelheden werd afgeleverd en het is aangetoond dat het de dood voorkomt”, aldus de bron.  “Maar het feit dat de Chinese functionarissen zoveel invloed hadden op onze gekozen vertegenwoordigers is verontrustend.”

Oproepen naar de Chinese ambassade in Bangkok werden niet beantwoord.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Thai Enquirer
Content: Redactie  
Bron: Thai Enquirer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!