Chiang Rai nu al vijf dagen hard aan het werk om de enorme bosbrand te stoppen, hetgeen niet wilt lukken

CHIANG RAI:- Vrijwillige brandweerlieden bestrijden een woedende brand die inmiddels meer dan 1.000 rai (1,6 vierkante kilometer) bos op de berg Doi In Cee in Chiang Rai heeft verwoest. Het vuur woedt nu al vijf dagen op de berg in en de inwoners van de stad Chiang Rai, slechts 10 kilometer naar het westen, verstikt in de enorme rookpluimen.

De steile berghelling belemmert pogingen om de brand te blussen, terwijl sterke wind de vlammen aanwakkert en de verspreiding ervan versnelt.

Een helikopter van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en Milieu schept sinds dinsdag water uit het Khok Nong Na-reservoir en dumpt het in het brandende bos.  Maar ondanks meer dan 70 waterstortplaatsen woedde het vuur woensdagavond nog steeds toen brandweerversterkingen werden opgeroepen.

Meer dan 30 vrijwilligers voegden zich bij het provinciaal personeel om een ​​brandgang te creëren om de vlammen in te dammen.  Gistermiddag brak er echter weer een bosbrand uit in de buurt van Wat Phuttha Utthayan Doi in Cee, niet ver van de oorspronkelijke brand. De tweede brand was kleiner en legde een gebied van ongeveer 30 rai in as.

Een lokale monnik zei dat de tempel het beschermde bos rond het terrein heeft verzorgd als een leercentrum voor de gemeenschap en om stuwdammen te bouwen om waterafvoer tijdens het regenseizoen te voorkomen.  Hij voegde eraan toe dat hij in meer dan acht jaar niet zo’n grote en verwoestende bosbrand heeft gezien.

Vandaag arriveerden er meer vrijwilligers uit Chiang Rai en nabijgelegen provincies om de brand te bestrijden.  Ze brachten tractoren mee om brandgangen te maken.

Bosbranden zijn de hoofdoorzaken van PM2.5-luchtverontreiniging die momenteel grote delen van het land verstikt.  PM2.5, of fijnstofdeeltjes, wordt in verband gebracht met vroegtijdig overlijden door hart- of longaandoeningen.

Satellietbeelden hebben de afgelopen weken duizenden brandhaarden in Noord-Thailand en over de grens in Myanmar en Laos laten zien.

PM2.5-metingen in het Muang-district van Chiang Rai zijn donderdag gestegen tot 123 microgram per kubieke meter, volgens de website air4thai van de afdeling Pollution Control.

De veilige limiet van Thailand is 50 microgram.

Olleke Bolleke in Noord-Thailand 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!