Cambodjaanse vissers vangen een enorme met uitsterven bedreigde pijlstaartrog in Mekong

CAMBODJA:- Enkele Cambodjaanse vissers op de Mekong rivier kregen de schok van hun leven toen ze per ongeluk een bedreigde reuzenpijlstaartrog van vier meter lang en 180 kilo zwaar aan de haak kregen, zo lieten Cambodjaanse wetenschappers gisteren aan de pers weten.

Deze foto, gemaakt op 5 mei 2022 en vrijgegeven op 10 mei door het door de VS gefinancierde Wonders of the Mekong-project, toont een vrouwelijke gigantische zoetwaterpijlstaartrog – met een gewicht van 400 pond (181 kg) en een lengte van 13 voet (3,96 meter) – – die werd gevangen en vrijgelaten in de Mekong rivier in de provincie Stung Treng in Cambodja. (AFP)

De vrouwelijke leviathan, éénvan de grootste en zeldzaamste vissoorten in Zuidoost-Azië, werd vorige week per ongeluk gevangen in de provincie Stung Treng toen het aas van de vissers naar binnen slokte.

Een internationaal team van experts van het door de VS gefinancierde Wonders of the Mekong-project werkte samen met de vissers om de haak netjes en veilig te verwijderen, waarna ze deze rivierdame wogen om haar daarna ongedeerd terug in de rivier te brengen.

De gigantische Mekong rivier is een cruciale habitat voor een breed scala aan soorten, groot en klein, maar projectleider Zeb Hogan, een visbioloog van de Universiteit van Nevada, zei dat het onderwaterecosysteem van de rivier slecht werd begrepen.

Meer dan 1.000 vissoorten hebben de Mekong rivier als hun thuis en de pijlstaartrog is niet de enige reus die op de loer ligt in de modderige wateren – de gigantische meerval en gigantische weerhaak kunnen ook een lengtes van drie meter en een gewicht van 270 kilo bereiken.

De studiegroep zei in de verklaring dat de afgelegen locatie waar de rog werd gevangen, poelen heeft tot 80 meter diep en nog grotere exemplaren zou kunnen herbergen.

Maar ze waarschuwden ook dat onderwatervideobeelden zelfs in de diepste delen van de Mekong plastic afval lieten zien, samen met “spooknetten” – achtergelaten door vissers maar nog steeds proberen om deze unieke vissen te vangen.

Verschillende vooraanstaande milieuactivisten uiten al lang hun bezorgdheid over de bouw van dammen langs de Mekong-rivier die de visbestanden zullen doen verdwijnen.

De beroemde waterweg begint in China en kronkelt naar het zuiden door delen van Thailand, Laos, Myanmar, Cambodja en Vietnam, en voedt 60 miljoen mensen via het stroomgebied en zijrivieren.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock
Content: Olleke Bolleke in Zuidoost-Azië 
Bron: Bangkok Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!