BREAKING NEWS | De arrestatie en persconferentie van “Joe Ferrari” in Chonburi

THAILAND:- Langzaam aan worden er nu meer details bekend over de arrestatie van Thitisan Utthanaphon, ook bekend als “Chief Joe”, ook bekend als “Joe Ferrari”, de hoofdinspecteur van het politiebureau die samen met 7 andere agenten wordt beschuldigd van het verstikken van een verdachte in hechtenis, naar verluidt in een poging hem af te persen voor 2 miljoen baht . Ondanks eerdere berichten in Thaise media, werd de vluchtende officier niet net over de Birmese grens gevonden, maar gaf hij zich eerder op de avond over aan de politie in Chonburi.

Een generaal-majoor van de Provinciale Politie Regio 6 meldde de kolonel zich op het politiebureau van Saen Suk had gemene en later vanavond naar de Crime Suppression Division werd overgebracht.

PERSCONFERENTIE
In een hoogst ongebruikelijke zet, en ondanks het feit dat de Nationale Politie verklaarde dat de gewelddadige agenten dezelfde behandeling zullen krijgen als elke andere wetsovertreder, beantwoordde Joe Ferrari telefonisch vragen van de media.  De politie hield gisteravond laat een persconferentie waarin ze een mobiele telefoon bij een microfoon hielden en de voortvluchtige toestonden zijn perspectief te bieden en vragen te beantwoorden.  Verdachten mogen doorgaans geen verklaringen afleggen of de pers te woord staan.

Hij beweerde dat de dood een ongeluk was en dat het incident niets te maken had met een afpersingscomplot en dat hij alleen maar informatie probeerde te krijgen over de illegale drugshandel om mensen te beschermen tegen drugsgebruik.  Hij zei dat de verdachte, geïdentificeerd als Jeerapong Thanapat, niet meewerkte en Joe Ferrari deed een zwarte plastic zak over zijn hoofd om te voorkomen dat de verdachte hem zou zien.

Maar Jeerapong probeerde de zwarte plastic zak van het hoofd te trekken dus werden zijn armen op zijn rug gebonden.  De videobeelden tonen de in bedwang gehouden man die worstelt met meerdere politieagenten die hem helpen in bedwang te houden en te verplaatsen totdat hij het bewustzijn verliest, waarna sommigen proberen hem te reanimeren.  Er werd gemeld dat Jo Ferrari opdracht had gegeven zijn dood te vermelden als een overdosis drugs en zijn vriendin werd vrijgelaten in ruil voor haar stilzwijgen.

Joe Ferrari zei dat hij gewoon zijn werk deed, maar hij aanvaardt dat wat hij deed verkeerd was en hij neemt zelf alle verantwoordelijkheid voor de dood, zeggende dat de andere zeven betrokken agenten zijn ondergeschikten waren die alleen zijn bevelen opvolgden.

De Nationale politiefunctionaris, generaal Suwat Jangyodsuk heeft een verklaring afgelegd dat ze overtreders niet zullen beschermen, ongeacht wie ze zijn, zelfs als ze politie zijn.

“Iedereen zal in het rechtssysteem hetzelfde worden behandeld.  De politieorganisatie moet bestaan ​​met het vertrouwen van de mensen.”

ONDERZOEK OPENBARINGEN
Het gruwelijke incident ontvouwde zich toen een beveiligingsvideo waarop de moord te zien was online viraal ging, wat leidde tot arrestatiebevelen voor 7 agenten van het politiebureau van Nakhon Sawa Muang.  Nadat 3 waaronder Joe korte tijd vermist waren, zitten ze nu alle 7 in hechtenis. Inmiddels is hem het verzoek voor borgtocht geweigerd.

Tijdens de klopjacht ging de politie naar het huis van Joe Ferrari, waar de aandacht werd gevestigd op zijn weelderige levensstijl, met een terrein van 2 hectare, een herenhuis van 60 miljoen baht, 42 luxe auto’s en meldingen van honderden miljoenen baht-contanten verstopt, ondanks zijn officiële salaris van ongeveer 40.000 baht per maand.  Hij zou meer dan 200 miljoen baht in bezit hebben.

De onthullingen waren aanleiding voor de National Anti-Corruption Commission om een ​​onderzoek naar zijn inkomsten te starten, waaruit een programma bleek dat politieagenten en anderen die helpen bij het terugkrijgen van illegaal gesmokkelde luxeauto’s, beloont werden met tussen de 30 en 45% van de waarde van de auto.  Ferrari 400 miljoen baht.  Dat beleid zou in 2017 zijn herzien tot 20% met een maximum van 5 miljoen baht per geval.

Het web van vermeende corruptie werd verder ontrafeld om te onthullen dat deze in beslag genomen auto’s later op een veiling worden verkocht, maar de douane, maar er gaan al lang geruchten dat veilingen die verband houden met de divisie die Jo Ferrari werkte, werd gemanipuleerd om slechts een “paar favoriete gegadigden” de auto’s te laten kopen.

De computergedeeltes zouden uit de auto’s zijn verwijderd voordat ze naar de douane werden gestuurd om te worden geveild, waardoor auto’s waardeloos waren.  Wie de computergedeeltes had, kon de voertuigen kopen en bedienen;  iemand anders zou flink moeten betalen om de computergedeeltes aan te schaffen.

Meer details zullen zeker naar boven komen naarmate het onderzoek door de NACC en de politie voortgaat, en de Vereniging voor de bescherming van de Thaise grondwet heeft eerder vandaag een verzoekschrift ingediend bij de Commissie voor corruptiebestrijding in de publieke sector om ook een onderzoek naar de 7 agenten te openen.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel dat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Koninklijke Thaise Politie
Content: Olleke Bolleke in Oost Thailand
Bron: Verschillende Thaise kranten

Eén gedachte over “BREAKING NEWS | De arrestatie en persconferentie van “Joe Ferrari” in Chonburi”

  1. Toch wel aardig dat hij een woordje voor de pers mocht doen.
    Daar heeft hij een “aannemelijk” verhaaltje mogen doen.
    Waarschijnlijk dat dit verhaaltje en een pak papiertjes een flinke strafvermindering oplevert.
    Het zijn tenslotte zijn collega`s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!