Braziliaanse student gearresteerd op Bali voor het smokkelen van cannabis uit Thailand

BALI:- Een Braziliaanse man die vorige week werd gearresteerd voor het smokkelen van 9,1 gram cannabis uit Thailand naar Bali, zegt dat hij “niet wist” dat de plant in Indonesië illegaal was.

Zijn arrestatie kwam slechts enkele dagen nadat de Koninklijke Thaise Ambassade in Jakarta de bevolking van Thailand waarschuwde voor het meenemen van cannabis naar Indonesië, waar ze zware straffen – of zelfs de doodstraf – konden krijgen voor het smokkelen van de drug naar het eilandnatie.

In Thailand is cannabis onlangs gedecriminaliseerd en zijn alle delen van de marihuanaplant geschrapt als een illegaal verdovend middel van categorie 5.  Nu is cannabis direct verkrijgbaar in Thailand op iedere hoek van de straat verkrijgbaar.

Het lijkt misschien voor de hand liggend dat cannabis binnen de grenzen van Thailand moet blijven om onder de versoepelde marihuanawetten van Thailand te vallen.  De 25-jarige Braziliaanse student zegt echter dat hij dit cruciale punt verkeerd heeft begrepen.  Ik geloof niet dat de Indonesische rechtbank dit voor zoete koek zal aannemen.

In Indonesië, dat bekend staat om enkele van de strengste drugswetten ter wereld, kunnen drugsdelinquenten boetes krijgen van maximaal 1 miljard Indonesische rupiah (2,3 miljoen baht), een gevangenisstraf die kan variëren van 5 jaar tot levenslange gevangenisstraf, of zelfs de  doodstraf in ernstige gevallen.

 De man probeerde vier pakjes “SUPERMAO” (wat “Super High” betekent in het Thais) door de Indonesische grensbewaking te vervoeren, maar het alarm ging bij de ambten van luchthaven beveiliging af, toen zijn bagage door de röntgenmachine werd gehaald.

De politie arresteerde hem en beschuldigde hem van het importeren en bezitten van illegale verdovende middelen van klasse I, op grond van artikel 113:1 en artikel 111:1 van de Indonesische wet op verdovende middelen.  Hij wordt momenteel vastgehouden in het detentiecentrum van de luchthaven I Gusti Ngurah Rai.  Hij riskeert waarschijnlijk een gevangenisstraf van 15 jaar en een fikse boete.

“Op basis van zijn bekentenis heeft hij de goederen gekregen door ze in Thailand te kopen.  Omdat hij eerder in Thailand had gewoond en de goederen voor eigen consumptie bedoeld waren.  Hij wist niet dat het verboden was om marihuana naar Indonesië te brengen”, zo verklaarde Mr. Kadek Darmawan, hoofd van de Narcotics Investigation Unit op de luchthaven I Gusti Ngurah Rai.

Het Thaise ministerie van Volksgezondheid heeft op 17 juni de Thaise bevolking gewaarschuwd om geen marihuana of marihuana-gerelateerde producten buiten de grenzen van Thailand te vervoeren.  Volgens Airports of Thailand is het meenemen van cannabis op binnenlandse vluchten in Thailand echter volledig legaal voor mensen ouder dan 20 jaar.

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: VOI 
Content: Olleke Bolleke in INDONESIË
Bron: VOI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!