Brandstichtingen in het diepe zuiden terwijl Thailand zich voorbereidt op algemene verkiezingen

ZUID-THAILAND:- Opstandelingen staken gisteravond gsm-masten en banden in Yala, Pattani en Narathiwat in brand, slechts twee dagen voordat de stemming voor de algemene verkiezingen begint. Rond 21:00 uur werden meerdere incidenten gemeld. Provinciale ambtenaren haastten zich naar de plaats delict en instrueerden relevante eenheden om de veiligheid te verhogen en mogelijke incidenten in de gaten te houden.

Ambtenaren meldden dat er conflicten waren ontstaan in de volgende gebieden:

  • Narathiwat: districten Mueang, Tak Bai en Rueso
  • Yala: districten Mueang en Than To
  • Pattani: districten Mueang, Yarang, Nong Chik en Saiburi.

De opstand is een voortdurende geweldsspiraal in het diepe zuiden van Thailand.

Het ontstond in 1948 als een etnische en religieuze separatistische opstand in de historische Maleisische regio Patani, bestaande uit de drie zuidelijkste provincies van Thailand en delen van een vierde, maar is sinds het begin van de jaren 2000 complexer en gewelddadiger geworden door drugskartels, olie smokkelnetwerken en soms piratenaanvallen.

Het voormalige sultanaat Pattani, dat de zuidelijke Thaise provincies Pattani (Patani), Yala (Jala), Narathiwat (Menara) omvatte – ook bekend als de drie zuidelijke grensprovincies – evenals aangrenzende delen van de provincie Songkhla (Singgora), en het noordoostelijke deel van Maleisië (Kelantan), werd in 1785 veroverd door het koninkrijk Siam en wordt sindsdien, met uitzondering van Kelantan, bestuurd door Thailand.

Politieke partijen hebben herhaaldelijk manieren voorgesteld om de zuidelijke opstand op een vreedzame manier aan te pakken, bijvoorbeeld door inwoners toe te staan ​​deel te nemen aan vredesbesprekingen, veiligheidsoperaties te verbeteren en de economie in alle drie de zuidelijke provincies te stimuleren.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de Thaise media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Zuid-Thailand 
Bron: The Nation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!