Boeren in Thailand worden aangespoord om ‘gouden oogst’ van knapperige palmkevers te telen

PHAYAO:- De dorpelingen in het Phu Sang-district van Phayao worden aangemoedigd om palmkever (Rhynchophorus ferrugineus) te kweken, aangezien dit eetbare insect hen maar liefst 300 baht per kilogram kan opleveren.

“De larve van de palmkever is een Thaise delicatesse en er is veel vraag naar bij restaurants, straatvoedselverkopers en snackfabrikanten”, zo vertelde khun Sasithorn Assarat, hoofd van het subdistrict Pasak.

“Het kweken van palmkever is heel eenvoudig.  We beginnen door vijf paar volwassen mannelijke en vrouwelijke palmkevers in een plastic bak te doen en ze te voeden met gedroogde tapiocaplanten die overgebleven zijn van de tapiocaoogst.

“Het vrouwtje legt eieren, waarna kleine maden tevoorschijn komen en in ongeveer 35 dagen uitgroeien tot larven van eetbare grootte”, voegde ze eraan toe.  “De larven kunnen tussen de 250 en 300 baht per kilo worden verkocht, terwijl volwassen snuitkevers die voor de kweek kunnen worden gebruikt tussen de 1.600 en 2.000 baht per kilo kunnen verdienen.

“Het kweken van palmkever kan een goede bron van inkomsten zijn voor tapiocaboeren tijdens het laagseizoen,” zei ze.  “Bovendien kunnen ze oogstafval dat geen economische waarde heeft ten volle benutten en de noodzaak verminderen om hun velden te verbranden om er vanaf te komen.”

De palmkever is een geweldige bron van eiwitten en kan rauw als bijgerecht worden gegeten, hoewel de meest populaire methode is om het te frituren tot het geel is en het als tussendoortje met kruidensaus te eten.

De lezers  worden dringend verzocht geen opmerkingen in te dienen die juridische geschillen kunnen veroorzaken, waaronder lasterlijk, vulgair of gewelddadig taalgebruik,  citaten zonder bron of iets dat kritisch wordt geacht over de monarchie te plaatsen.

Informatie en bron
Illustraties: The Nation 
Content: Olleke Bolleke in Noord-Thailand
Bron: The Nation 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!