Boeddhistische monnik (21) uit ambt gezet omdat hij te klein is

~IN DE BOEKEN STAAT GESCHREVEN~
(Iets dat al bepaald is)

THAILAND:- In het koninkrijk Thailand is een boeddhistische monnik uit zijn ambt gezet en moet hij het klooster verlaten omdat hij te klein is. Het gaat om de 21-jarige Sermsak Thammasaro die volgens Thaise media 99 centimeter groot is en slechts vijftien kilo weegt. 

Een senior-monnik van de Phasuktempel maakte bezwaar tegen de wijding van de jonge monnik omdat die in strijd zou zijn met de boeddhistische Vinaya die het wijden van personen met een lichamelijke beperking zou verbieden.

Het afzetten van Sermsak leidde tot felle debatten in internetgemeenschappen en onder de dorpelingen van het Soi Dao-district, waar de jonge monnik vandaan komt. Ze bekritiseren het besluit. 

De Thaise nieuwssite Khaosod meldt dat volgens professor Danai Preechapermsit, deskundige in boeddhistische studies aan de Thammasat Universiteit, de Vinaya personen met dwerggroei verbiedt te worden gewijd tot boeddhistisch monnik.

Het nieuws werd bekend gemaakt door de woordvoerder van de abt van Thap Chang-tempel in Chantaburi. In een ritueel werd Sermsak Thammasaro onder dwang het monnikschap ontnomen. Sermsak mag alleen in het klooster blijven en een pij dragen als hij wordt geordend als ‘nayn’, een boeddhistische monastieke term die verwijst naar beginnende monniken die jonger dan twintig jaar oud zijn. 

In tegenstelling tot de boeddhistische monniken die verplicht 227 boeddhistische voorschriften moeten naleven, hebben nayn’s te maken met acht voorschriften.

Sermsak heeft de moed niet verloren. Hij gelooft nog steeds in het boeddhisme en zal de leer van de Boeddha blijven volgen. Maar nu als leek.

Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Khaosod.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!